Politiek

Wethouder Erik van de Beld "Voorkomen is beter dan genezen"

Als laatste van de vier wethouders had LOZ onlangs in het radio programma Zeewolde Kiest een interview met Erik van de Beld (ChristenUnie). van de Belt is verantwoordelijk voor de aandachtsgebieden Sociaal Domein, Gezondheidszorg, Jeugd en Onderwijs.

Na eerder gemeenteraadslid te zijn geweest voor de ChristenUnie, werd Erik van de Beld in 2022 gevraagd wethouder te worden namens zijn partij. Halverwege de collegeperiode 2022-2026 kan Van de Beld zeggen dat hij het hiermee volop naar zijn zin heeft. “De combinatie van de verschillende onderdelen uit mijn portefeuille maakt het voor mij zo rijk,” zei hij in Zeewolde Kiest met een eerste terugblik.

Erik van de Belt  in de studio van LOZ met Zeewolde Kiest op de achtergrond

“Het geheel past mij als een jas. Ik heb dan ook een enorme drive om er iets mee te doen. Mijn portefeuille gaat echt over mensen en daar komen steeds meer verhalen en beelden bij. Het is belangrijk om mensen goed te benaderen en dan bij problemen samen naar oplossingen te zoeken. Tot nu toe lukt dat vrij aardig.” Van de Beld zegt vooral blij te zijn dat er door nieuwe wetgeving in het sociaal domein steeds meer ‘schotjes’ verdwijnen. “Daardoor kunnen we veel meer samen doen en zaken integraal aanpakken.

Voorheen werden mensen doorverwezen en werd er gezegd: ‘dan moet u bij iemand anders zijn’. Nu kunnen we proberen zaken met elkaar te verbinden.” Het IZA (‘Integraal Zorgakkoord’), GALA (‘Gezond en Actief Leven Akkoord’) en OKO (‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’) zorgen er volgens Van de Beld voor dat het wiel niet telkens opnieuw uitgevonden hoeft te worden. “Hulp wordt juist op elkaar afgestemd. We waren voorheen al met veel dingen bezig, maar die worden nu versterkt en versneld. En het is fijn dat er dan ook nog budget voor vrijkomt.”

Pumptrackbaan

Voorkomen is beter dan genezen. Dit gezegde is overal toepasbaar, maar zeker op de beleidsterreinen waar wethouder Van de Beld zich mee bezighoudt. “We willen uit de zorg wegblijven en langer in de gezondheid blijven,” zei hij bij Zeewolde Kiest. “We willen kijken wat we zoveel mogelijk laagdrempelig kunnen doen om dat te bewerkstelligen. Een jongere drie jaar in de zorg houden en een bepaalde partij daar veel geld aan laten verdienen, lost het uiteindelijk ook niet op. Die is ook beter af als hij na vier maanden weer thuis of op school kan zijn.” De pas in gebruik genomen pumptrackbaan aan de Kwartiermakerslaan in de Polderwijk past helemaal in het plaatje van Van de Beld. “Jongeren moeten bewegen en actief zijn. Zij moeten als het ware hun gezondheid trainen, wat trouwens ook voor ouderen geldt. De pumptrackbaan kan mogelijk heel goed helpen bij toekomstige problemen en die wellicht zelfs helpen voorkomen.” Van de Beld ging niet in op de totstandkoming van het Maatschappelijk Centrum Zeewolde in de mogelijk verbouwde Open Haven (dit ter vervanging van De Meermin). “Voor die vraag moet je bij collega Steven Scheffer zijn. Hij gaat over vastgoed. Wij zijn straks huurder van het gebouw.”

Advertentie