Zij vroegen aandacht voor de uitstraling en inrichting van de begraafplaats, die volgens hen niet is meegegroeid met het dorp. Hoewel ze positief zijn over het onderhoud en de ligging, zien ze kansen voor verbetering.
Van Kasteel, werkzaam als uitvaart- en ritueelbegeleider, vertelde dat zij in haar werk regelmatig opmerkingen hoort over het terrein. Polderman sprak uit persoonlijke ervaring, na het verlies van haar 17-jarige zoon en een kindje na 20 weken zwangerschap. Beiden pleitten voor meer herkenbaarheid en warmte, onder meer door het benoemen van de verschillende velden met namen als Graanakker of Bloemakker, in plaats van afdelingen met nummers.
De aula is verouderd en klein. Een renovatie van het gebouw staat op de planning, maar bestrating en overige voorzieningen op de begraafplaats zelf vallen daar niet onder. De initiatiefnemers stelden voor om de begraafplaats uit te breiden met bijvoorbeeld een urnenmuur, betere bewegwijzering, een luidklokje en een plek waar bezoekers een rolstoel kunnen pakken. Ook het idee van een voorloper – een vertegenwoordiger van de gemeente die tijdens een uitvaart aanwezig is – werd naar voren gebracht. Van Kasteel: “Een begraafplaats is een visitekaartje van een gemeente. Hoe mooi zou het zijn als iemand van de gemeente daar ook echt bij betrokken is.”
Raad positief
De voorstellen werden overwegend positief ontvangen door de raad. Raadslid Manno Jonker (Leefbaar Zeewolde) gaf aan dat hij de ideeën van de initiatiefnemers wenselijk vindt. “Dit lijkt me een mooi plan. Zet het op papier en laat weten wat het moet kosten.”
Bouwe van der Weide (CDA) sloot zich daarbij aan: “De bewegwijzering moet op orde zijn en dan moet je kijken wat er verder mogelijk is.”
Raadslid Henk Parisius (Actief Zeewolde) stelde: “Heel veel inwoners bezoeken de begraafplaats. Dan mag die ook wel een beetje gerevitaliseerd worden.” Burgerraadslid Tim de Goeij (Leefbaar Zeewolde ) voegde daar aan toe: “Je denkt er liever niet aan, maar het moet een plek zijn die ook over veertig jaar representatief is. Een plek waar je met een fijn gevoel terugkomt, ook voor iets triests.”
Aan het begin van de avond gaven de initiatiefnemers al aan dat ze hoopten dat hun verhaal niet alleen ter kennisgeving zou worden aangenomen. Polderman: “We hopen op korte termijn een reactie te krijgen en betrokken te worden bij het vervolg, zodat dit bijzondere plekje in Zeewolde de uitstraling krijgt die het verdient.” Met het voornemen van VVD-fractievoorzitter De Groot om namens de raad een lijst op te stellen van de aangedragen ideeën, lijkt die wens een stap dichterbij.