Politiek

Raad houdt fel debat over plannen G-gebied

Een bos laten zoals het is, of miljoenen steken in wandelpaden, een amfitheater en een losloopzone? De gemeenteraad van Zeewolde buigt zich op 24 april over de toekomst van het G-gebied, een bosrijk terrein aan de zuidrand van het dorp.

Het college van B&W stelt voor om het gebied in te richten als een 'beweeg- en ontmoetingsbos', met onder andere een hondenlosloopzone, een klauterbos en een amfitheater. Toch draait de discussie in essentie om een andere vraag: hoe kunnen we het G-gebied groen houden zónder direct miljoenen te investeren? De kosten voor het plan bedragen bijna vier miljoen euro, exclusief jaarlijks onderhoud. Op 10 april hield de gemeenteraad een uitgebreid – en soms fel – debat over de plannen.

gezin dat loopt dat het bos omringd met de letter G

Geen formele bestemming, wél gebruik

Het G-gebied is eigendom van de gemeente en wordt al decennia gebruikt als wandel- en (productie)bosgebied. Het heeft geen formele bestemming als beschermd natuurgebied. Volgens oude plannen kwam het zelfs ooit in aanmerking voor woningbouw. Omdat die plannen nooit zijn uitgevoerd, is het productiebos inmiddels uitgegroeid tot een ecologisch waardevol gebied, zo blijkt uit documenten van IVN Zeewolde en een ouder gemeentelijk beheerplan.

Motie en varianten

In 2022 dienden Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie een motie in om het gebied aan te wijzen als ontmoetingsbos. Die motie werd aangenomen. Vervolgens presenteerde het college een globaal inrichtingsplan met drie varianten. De voorkeursvariant – pakket 2 – kost 3,9 miljoen euro. Dat voorstel ligt nu ter besluitvorming voor.

Voorstanders benadrukken dat het gebied met dit plan beter toegankelijk wordt voor jong en oud, en meer ruimte biedt voor sociale ontmoeting. Tegenstanders beschouwen het als een onnodige uitgave, zeker gezien de verwachte tekorten vanaf 2026.

Politieke breuklijnen zichtbaar

Tijdens de oordeelsvormende raadsvergadering van 10 april werden de politieke scheidslijnen duidelijk zichtbaar. Leefbaar Zeewolde verdedigde het voorstel als logische uitkomst van participatie. Onder meer raadsleden Evert Ekker en Ben Sonneveld spraken van groot draagvlak onder de bevolking en noemden de investering goed te dekken uit de algemene reserve. De partij leunt daarbij op het participatieonderzoek van bureau Kragten.

De VVD, die het liefst woningbouw zou zien in het G-gebied, is fel tegen het collegevoorstel. Fractievoorzitter Hans de Groot verwees naar het Flevopanel-onderzoek van december, waaruit volgens hem blijkt dat 73 procent van de inwoners helemaal niets ziet in de collegeplannen. Volgens De Groot was het participatieproces eenzijdig omdat er voor de inwoners onvoldoende inzicht was in de kosten en de optie tot niets doen of woningbouw niet aan de orde was.  De VVD-fractie zegt nog nooit zoveel reacties van inwoners te hebben ontvangen – zelfs niet over de mogelijke komst van het datacenter. De Groot stelde bovendien dat Leefbaar Zeewolde de absolute meerderheid in de raad heeft verkregen door valse beloftes over het datacenter, terwijl het plan voor het ontmoetingsbos volgens hem pas ná de verkiezingen uit de hoge hoed kwam.

Ook D66 uitte twijfels. Burgerraadslid Kees van den Broek, die sprak namens D66 bij afwezigheid van fractievoorzitter Samee Sabur: “Ik heb toch een beetje het idee dat vooral mensen die positief staan tegenover het voorstel hebben meegedaan.” Het CDA trok op basis van de uitkomsten de conclusie dat het gebied beter in zijn oorspronkelijke staat behouden kan blijven. Zeewolde Liberaal, tot deze vergadering Actief Zeewolde, pleit dan weer voor woningbouw.

Beperkte invloed gemeenteraad

Als de gemeenteraad instemt, krijgt het college van B&W de opdracht om het plan verder uit te werken en uit te voeren. De rol van de raad beperkt zich dan tot controle of het college binnen de kaders blijft. Volgens bestuursrechtelijke deskundigen vormt het besluit van 24 april daarom een belangrijk moment – niet alleen vanwege het bedrag, maar ook vanwege de vraag wie aan het roer staat.

Woningbouw voorkomen kan ook zonder miljoenen

Een vaak gehoord argument vóór het plan is dat het woningbouw in het gebied in de toekomst voorkomt. Maar dat is niet de enige optie:

  • Huidige situatie behouden – Zolang de gemeente eigenaar blijft, kan de raad planologische wijzigingen blokkeren.
  • Omgevingsplan aanpassen – Een bestemming ‘bos’ of ‘natuur’ kan juridisch woningbouw uitsluiten, al blijft aanpassing altijd mogelijk.
  • Beschermde status aanvragen – Via opname in het Natuurnetwerk Nederland kan provinciale bescherming worden aangevraagd.
  • Aanwijzen als gemeentelijk natuurgebied – Minder juridisch bindend, maar wel beleidsmatig richtinggevend.

Andere politieke keuzes

De gemeenteraad kán dus tegen het voorstel stemmen, zonder de deur open te zetten naar woningbouw. Er zijn voldoende bestuursrechtelijke mogelijkheden om het gebied te beschermen, zonder grote investeringen. Al lijkt die politieke ruimte beperkt: Leefbaar Zeewolde beschikt over een absolute meerderheid en coalitiepartner ChristenUnie heeft al laten weten het voorstel te steunen. Het besluit valt op 24 april.

Advertentie