Politiek

Politieke partijen bespreken toekomstplannen tijdens algemene beschouwingen

Op donderdag 27 juni 2024 hielden de politieke fracties van Zeewolde hun Algemene Beschouwingen in het Gemeentehuis. Tijdens deze bijeenkomst werd het beleid van het afgelopen jaar geëvalueerd en werd de aangepaste begroting voor 2024 gepresenteerd. De fracties gaven ook hun visie op wat zij in de komende periode willen bereiken.

Leefbaar Zeewolde

Tom Zonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde (LZ), benadrukte diverse nieuwe ontwikkelingen die op Zeewolde afkomen. Een belangrijk onderwerp was Lelystad Airport. LZ is verheugd dat er sinds 30 januari 2024 geen meerderheid in de Tweede Kamer is voor het openen van Lelystad Airport voor commerciële luchtvaart. Over Lelystad Airport is niets opgenomen in het hoofdlijnenakkoord van het extra-parlementaire kabinet. Zonneveld waarschuwde echter dat defensie onderzoekt of Lelystad Airport geschikt is voor de stationering van JSF-gevechtsvliegtuigen. LZ is hier fel tegen vanwege de mogelijke geluidsoverlast. Een motie van LZ om de komst van F35-vliegtuigen naar de Flevopolder te voorkomen, werd aangenomen met 10 stemmen voor en 9 tegen.

gemeentehuis van Zeewolde

Daarnaast wil Leefbaar Zeewolde in gesprek met het Rijk over verschillende kwesties zoals de mogelijke komst van een mega-kazerne, de aanleg van een nieuwe hoogspanningslijn, de stikstofcrisis, Oosterwold, hoge huurprijzen, drinkwaterbeschikbaarheid en netcongestie. LZ vindt dat het Rijk deze problemen veroorzaakt of aan de gemeenten oplegt. Volgens Zonneveld moet Zeewolde geen overloopgebied van de Randstad worden en geen uitvoeringsorganisatie van het Rijk zijn.

Zonneveld schetste ook een toekomstvisie voor Zeewolde als de gemeente 50 jaar bestaat. In deze visie is er een brede groenstrook aangelegd tussen de Gooiseweg en de nieuwe woningen op de A-locatie, en is het G-gebied een volwaardig ontmoetingsbos geworden. Ook is het Lanterstrand dan al jaren een officiële zwemlocatie en loopt de gemeente voorop met agrarische ontwikkelingen. In nieuwe wijken zoals Polderwijk, Fortenveld en Vestingveld is ruimte gemaakt voor vernieuwende woonvormen en is het Kerkplein omgevormd tot een horecaplein met terrasjes.

CDA

Bouwe van der Weide, fractievoorzitter van het CDA, ging in op de huidige problematiek en de gevolgen voor de toekomst van Zeewolde. Hij waarschuwde dat als er niet in het G-gebied wordt gebouwd, maar richting Harderwijk, er een "haasje-over-systeem" ontstaat. Dit zou betekenen dat de noordzijde van Zeewolde nieuwe wijken krijgt, terwijl de zuidzijde vergrijst en afsterft. Ook wees hij op de problemen van de "bloemkoolwijken", waarbij de wijken slechts één entree hebben, wat bij calamiteiten problematisch kan zijn.

Het CDA dringt er bij defensie op aan snel duidelijkheid te geven over de kazerneplannen. Van der Weide benadrukte dat Nederland zijn defensie te lang heeft verwaarloosd en dat de huidige militaire situatie niet met een "not in my backyard"-houding kan worden opgelost. Het CDA acht de ontwikkeling van Oosterwold ongewenst voor Zeewolde en pleit voor een grenscorrectie. Daarnaast steunt het CDA de omvorming van het Gronddepot tot een ontmoetingsbos vanwege de centrale ligging.

D66

Samee Sabur, fractievoorzitter van D66, presenteerde zijn Algemene Beschouwingen onder de titel "Kijkend naar de nabije toekomst". Hij benadrukte het belang van participatie en dat Zeewolde steeds meer een participatiedorp wordt. Sabur noemde initiatieven als "Raad op straat", motiemarkt, werkbezoeken en de nieuwe vergaderwijze als voorbeelden. Hij pleitte ook voor nieuwe participatievormen zoals burgerraden, digitale participatie voor jongeren en het uitdaagrecht.

Sabur besprak ook de financiën en de mogelijke gevolgen van een eventuele korting op het gemeentefonds na 2026. Hij riep op tot een doordacht plan om tijdig te kunnen aangeven wanneer bezuinigingen nodig zijn, zodat de volgende raad niet met onmogelijke financiële opgaven wordt opgezadeld. Verder pleitte hij voor de voortzetting van de energietransitie, meer duurzaamheid, meer ruimte voor fietsers en investeringen in biologische landbouw, gezondheid, sport en cultuur. Sabur wil ook meer groen in het centrum en pleit voor een permanente status voor het AZC in Zeewolde. Tot slot vroeg hij om volwaardige participatie over de toekomst van het G-gebied, zonder schijnparticipatie.

VVD

Hans de Groot, fractievoorzitter van de VVD, begon zijn Algemene Beschouwingen met een terugblik op de verkiezingsuitslag van maart 2022. Hoewel hij de democratische uitkomst respecteert, betreurt hij de absolute meerderheid van één partij, omdat dit volgens hem niet bevorderlijk is voor een goed functionerende democratie. De Groot wees ook op de impact van het sentiment rond het datacenter op de uitslag.

Vooruitkijkend naar de toekomst, merkte De Groot op dat de wereld in beweging is door de oorlogen in Europa en het Midden-Oosten. Lokaal heeft dit invloed doordat defensie Zeewolde heeft gekozen als mogelijke locatie voor een centrale kazerne. De VVD wil constructief in gesprek blijven over dit onderwerp, gezien de dreigingen.

De Groot ging ook uitgebreid in op de woningnood in Zeewolde. Het college had gepland om jaarlijks 250 woningen te bouwen, maar dit is teruggebracht naar 114 per jaar. De VVD roept op tot meer inspanningen om extra woningen te bouwen. Daarnaast benoemde hij de financiële uitdagingen na 2026, wanneer het Rijk mogelijk gaat korten op het Gemeentefonds. Dit zou tekorten veroorzaken, vooral binnen het Sociaal Domein. De VVD pleit voor een gezamenlijke inspanning van alle gemeenten richting Den Haag om voldoende geld te krijgen voor de uitvoering van deze taken. De Groot benadrukte ook het belang van participatie bij het bepalen van bezuinigingen.

Tot slot stond De Groot stil bij de jongeren en het Straathoekwerk. Een nieuwe organisatie begon op 1 januari 2024 met de uitvoering, maar deze overgang verliep niet vlekkeloos. Hij sprak ook over het plan van een jonge inwoner voor de bouw van de Flevoboulevard.

CU Zeewolde

Gerard den Bakker, fractievoorzitter van CU Zeewolde, begon zijn Algemene Beschouwingen met de boodschap "We liggen op koers." Hij verwees naar het versterken van de sociale cohesie in de gemeenschap, een speerpunt uit het verkiezingsprogramma van de CU. Voorbeelden hiervan zijn de vaststelling van de nota Sociaal Domein en de realisatie van de 18+ kaart.

De CU vindt het noodzakelijk om een nieuw maatschappelijk centrum te realiseren om de structuren van een inclusieve en verbonden maatschappij te versterken. Den Bakker prees de gemeente ook voor haar inspanningen op het gebied van verduurzaming en benadrukte het belang van afvalvermindering om stijgende kosten te voorkomen.

De CU Zeewolde herkent zich niet in het verwijt van een NIMBY (niet in mijn achtertuin red.) -partij en staat voor de verdediging van Nederlands grondgebied en het ondersteunen van NAVO-bondgenoten. Toch is een centrale kazerne op het Erkemederpad voor hen onbespreekbaar; ze geven de voorkeur aan Oosterwold. De fractie hecht veel waarde aan de rust en leefbaarheid van het dorp, daarom zijn zowel de kazerne als de stationering van F35-gevechtsvliegtuigen op Lelystad Airport onacceptabel.

De CU benadrukte dat Zeewolde een bijdrage moet leveren aan de oplossing van de woningnood in Nederland, met name door de ontwikkeling van Oosterwold en de bouw van gemengde wijken in de huidige kern van Zeewolde.

Actief Zeewolde

Henk Parisius, fractievoorzitter van Actief Zeewolde, opende zijn Algemene Beschouwingen met de constatering dat de financiële situatie van Zeewolde in 2026 onvoorspelbaar is en pijnlijke keuzes noodzakelijk zijn. Hij benadrukte het belang van realisme bij het nemen van beslissingen, zoals de mogelijke aankoop en verbouwing van Open Haven, het gemeentehuis en de oude brandweerkazerne, evenals de ontwikkeling van Oosterwold.

Parisius pleitte voor oplossingen voor de woningnood en stelde voor dat de gemeente een eigen woningbedrijf opricht om zelf woningen te bouwen en te verhuren. Hij sprak zich uit tegen het idee dat Zeewolde een NIMBY (niet in mijn achtertuin red.) -houding zou hebben ten opzichte van de defensieplannen. Actief Zeewolde vindt dat alle gemeenten een bijdrage moeten leveren aan de wederopbouw van de krijgsmacht.

Daarnaast pleitte Parisius voor het ontzien van het Sociaal Domein bij bezuinigingen en kondigde hij aan te onderzoeken of een emissieloze buurtbus haalbaar is. Tot slot vroeg hij meer aandacht voor veiligheid in Zeewolde, met name door het uitbreiden van het aantal BOA's en het opschalen van de politiebureaubezetting naar 24 uur.

Met deze plannen willen de fracties van Zeewolde een solide basis leggen voor de toekomst van de gemeente en de uitdagingen die voor hen liggen aanpakken.

Advertentie