Politiek

Insprekers en raadsleden kritisch over inrichtingsplan G-gebied

Tijdens de beeldvormende raadsvergadering van donderdagavond 3 april heeft de gemeenteraad van Zeewolde uitvoerig gesproken over het Globaal Inrichtingsplan G-gebied. De raad boog zich over de voorgestelde inrichting van het bosgebied: een beweeg- en ontmoetingsbos waarin natuur, recreatie en ontmoeting hand in hand moeten gaan.

Het college heeft voorgesteld om te kiezen voor pakket 2, een combinatie van een basisvariant met een hondenlosloopzone, een klim- en klauterbos en een amfitheater. De kosten bedragen € 3,9 miljoen, te dekken uit de Algemene Reserve.

Vlekkenplan

Het plan is geen definitief ontwerp, maar een zogeheten vlekkenplan, zo benadrukte projectleider Martijn van Eck van bureau Kragten.

Het ambitie plan voor het G Gebied gemaakt door Bureau Kragten
Afbeelding van het ambitie plan van Bureau Kragten

Het laat ruimte voor aanpassing op basis van nieuwe inzichten, participatie of ecologische afwegingen. Op termijn kan het plan – indien gewenst – in fasen worden uitgevoerd.

De plannen komen voort uit een eerder aangenomen motie van de gemeenteraad van Zeewolde op 3 november 2022, waarin is opgeroepen om het G-gebied in te richten als een beweeg- en ontmoetingsbos, waar de recreatieve functies en de natuurbeleving van het G-gebied wordt versterkt en waar de ecologische waarde behouden blijft en waar mogelijk versterkt wordt. Op 19 december vorig jaar stelde de raad het bijbehorende ambitiedocument vast.

Participatie: breed of beperkt?

Over de participatie liepen de meningen uiteen. Volgens bureau Kragten zijn ruim 900 enquêtes ingevuld, zijn kindertekeningen verzameld en vonden diverse gesprekken met betrokken partijen plaats. “Breed gedragen,” aldus projectleider Van Eck. Toch zetten meerdere raadsleden hier vraagtekens bij. Raadslid Hetty Smit van de ChristenUnie vroeg zich af of het participatietraject nog wel de stem van de samenleving weerspiegelt. “Doen we nog wat de inwoners willen?” Ook VVD-raadslid Rixt van Puffelen plaatste vraagtekens en had het idee dat de uitkomst van de enquête iets anders laat zien dan de plannen zoals ze nu zijn. Ze vroeg zich af of mensen ook voor de huidige plannen zouden kiezen als ze de financiële consequenties zouden kennen.

Ecologische gevolgen

De beeldvormende vergadering werd afgetrapt met twee insprekers. De heer Thijssen, sprak zijn waardering uit voor de opzet, maar maakte zich zorgen over de gevolgen, Volgens hem strookt het plan niet met de insteek van natuurbehoud en het behouden of versterken van ecologische waarden. Het bosgebied ligt volgens hem op rijke grond, met bijzondere natuurwaarden. Hij pleitte dan ook voor minder functies in het bos en meer natuurlijke ontwikkeling.

Ook in de raad leven zorgen over het effect op de natuur. Raadslid Arjan Kremer (ChristenUnie) vroeg zich af hoeveel er gekapt moet worden om het amfitheater mogelijk te maken.

Bredere context

De tweede inspreker, Ko van der Velpen, stelde de keuze voor het ontmoetingsbos in bredere context ter discussie. “Waarom investeren we miljoenen in een bos terwijl we bezuinigen op cultuur en zaalhuur voor sportverenigingen verhogen?” Hij wees op andere noden in Zeewolde, zoals eenzaamheid en het ‘ravijnjaar’ 2026, waarin de rijksbijdragen aan gemeenten fors omlaag gaan. “Misschien was dat geld beter besteed aan jongerenvoorzieningen zoals de Groene Schuur.”

De bespreking van het inmiddels veelbesproken plan wordt op 10 april voortgezet in de oordeelsvormende vergadering. Dan geeft de raad haar oordeel over de plannen zoals die zijn gepresenteerd, waarna de raad op 24 april een besluit neemt. Die avond wordt duidelijk of Zeewolde inderdaad kiest voor pakket 2 of voor een andere variant.

Advertentie