Daarbij is geprobeerd de lasten en baten evenwichtig te verdelen, zo stelt het college in het raadsvoorstel. Ook wil het college voorkomen dat de lasten te veel terechtkomen bij één specifieke doelgroep.
Donderslag bij heldere hemel
Toch kwam tijdens de inspraakronde één specifieke groep nadrukkelijk in beeld: de zaalsportverenigingen. Zij uitten eerder in een brandbrief en via woordvoerder Ben Scharft tijdens de raadsvergadering hun zorgen over de voorgestelde huurverhoging van 9,25 % voor binnensportverenigingen. Die verhoging maakt deel uit van de tariefaanpassingen die volgens het college passen binnen het principe ‘de gebruiker betaalt’. Scharft noemde het “een donderslag bij heldere hemel” en wees op leden die nu al overwegen op te zeggen. “We begrijpen dat de gemeente voor moeilijke keuzes staat, maar wij staan daar al jaren,” aldus Scharft. Hij benadrukte ook het beperkte onderhoud, het tekort aan geschikte zaalruimte en het risico dat vooral gezinnen met meerdere sportende kinderen af moeten haken.
Volgens het college is de tariefverhoging nodig om de kosten meer in lijn te brengen met omliggende gemeenten. Tegelijkertijd worden vangnetten zoals het jeugdsportfonds genoemd als verzachtende maatregel. Vanuit de raad kwamen vragen over de impact, de manier van communiceren richting de verenigingen, die de huurverhoging uit de media moesten vernemen, en de vraag of hogere tarieven straks gepaard gaan met hogere kwaliteit.
Vraagtekens bij de raad
Om de overgang naar de nieuwe financiële realiteit te verzachten, stelt het college voor om 20 miljoen euro uit de reserves van het grondbedrijf vrij te maken. Een deel daarvan is bedoeld voor een zogenoemde ‘gereedschapskist’ van 5 miljoen euro, waarmee tegenvallers kunnen worden opgevangen. Raadslid Arjan Kremer (ChristenUnie) vroeg zich af of dat bedrag flexibel is. In theorie hoef je volgens hem geen schatkist van 5 miljoen te hebben. “Als het doel een zachte landing is, kun je je ook afvragen of drie miljoen voldoende zou zijn.”
Ook raadslid Evert Ekker (Leefbaar Zeewolde) stelde vragen over de inzet van die gereedschapskist: “Is dit het gereedschap dat we op meer momenten gaan gebruiken om naar een sluitende begroting te komen? Is het straks van de raad of geven we het aan het college en komt het dan terug?” Volgens de ambtelijke toelichting zal de raad uiteindelijk zelf een besluit nemen bij de begrotingsbehandeling in november.
Fractievoorzitter Hans de Groot (VVD) betwijfelde openlijk de waarde van het besluit dat nu voorlag. “Wat is nou het nut van dit besluit dat we nu nemen? Het is een lijstje van gedachten waarop we kunnen bezuinigen. We weten het pas als de Voorjaarsnota van het Rijk en onze eigen Voorjaarsnota er liggen.”
Binnenkort gaat de gemeenteraad een oordeel vormen over de ombuigingsvoorstellen van het college. De besluitvorming volgt weer daarna, maar de echte keuzes worden dus pas in november gemaakt tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeente Zeewolde.