Politiek

Van woningbouw naar ontmoetingsbos; Raadsleden planten eerste kritische zaadjes

Afgelopen donderdag 19 september 2024 vond in het gemeentehuis van Zeewolde een beeldvormende raadsavond plaats over het project ‘Van G-gebied naar Ontmoetingsbos’. Bureau Kragten presenteerde hun aanpak voor het omvormen van het G-gebied tot een toegankelijk ontmoetingsbos, waar recreatie, natuurbehoud en ondernemerschap hand in hand gaan.

Martijn van Eck, senior adviseur bij Kragten, lichtte het participatieproces toe, waarin inwoners van Zeewolde een belangrijke rol spelen. Van Eck benadrukte het belang van burgerparticipatie: "Het gaat erom dat we samen met de inwoners en belanghebbenden werken aan een plan dat de natuurbeleving en natuur-recreatieve functies van het gebied versterkt.

G-gebied van Zeewolde
Originele kaart van de gemeente Zeewolde

" De participatie bestaat onder andere uit enquêtes en bewonersavonden, waarin de bevolking hun wensen en ideeën kan inbrengen​.

Tijdens de presentatie stelden de raadsleden enkele kritische vragen, met name over de uitvoering en de betrokkenheid van de inwoners.

Burgerraadslid Van den Broek vroeg zich af of de bevolking ook inspraak zou hebben over de wenselijkheid van het bos: “Bewonersparticipatie is natuurlijk heel mooi, maar zou dat niet ook kunnen inhouden dat we vragen of het ontmoetingsbos wel wenselijk is?” Van Eck reageerde hierop door te benadrukken dat het bos al is besloten in een motie van de raad en dat de focus van de participatie ligt op de inrichting​.

Raadslid Kremer vroeg naar de manier waarop de inwoners op de hoogte worden gebracht van het participatieproces en hoe de enquête verspreid zou worden: “Hoe wordt de bevolking benaderd en via welke kanalen kunnen ze de enquête verwachten?” Van Eck antwoordde dat de enquête digitaal verspreid zal worden en via verschillende toegankelijke kanalen zoals de gemeentelijke website en mogelijk QR-codes.

Een andere vraag werd gesteld door raadslid Ben Sonneveld van Leefbaar Zeewolde, die wilde weten wanneer het participatieproces als succesvol beschouwd zou worden: "Wat zijn de criteria voor een geslaagd participatieproces?" Van Eck gaf aan dat het belangrijk is om zoveel mogelijk ideeën op te halen en draagvlak te creëren bij de inwoners.

G-gebied altijd al bedacht voor woningbouw

De oorspronkelijke bestemming van het G-gebied was echter heel anders: het was bedoeld voor woningbouw. In 1984 werd het gebied opgenomen in de plannen van de gemeente Zeewolde voor ‘extensief wonen’, zoals landschapsontwerper Cees Maris in maart 2022 aangaf: “Dit gebied is altijd al bedacht voor woningbouw, maar omdat dat lange tijd niet aan de orde was, is het ingeplant met bos”

Kosten voor plannen en realisatie

De kosten voor het project ‘Van G-gebied naar Ontmoetingsbos’ zijn geraamd op €60.000, een budget dat in de voorjaarsnota van 2023 is vastgesteld. Dit bedrag dekt onder andere de uitvoering van het participatieproces en de ontwikkeling van een globaal inrichtingsplan. De uiteindelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van de gekozen variant voor het ontmoetingsbos. Bureau Kragten zal per variant een kostenraming opstellen, zodat de gemeenteraad en inwoners goed geïnformeerd zijn bij het maken van keuzes

Toekomstige stappen

Het project bevindt zich nu in de eerste fase, waarin Kragten een inventarisatie maakt van het gebied en een ambitiedocument opstelt. Dit document vormt de basis voor het verdere participatietraject. Vervolgens wordt een vlekkenplan uitgewerkt, dat in december aan de raad wordt voorgelegd. Op basis van de inbreng van de inwoners en de raad zal uiteindelijk een globaal inrichtingsplan worden opgesteld.

Raadsleden toonden zich betrokken bij het proces en gaven suggesties om de participatie verder te verbeteren. Raadslid Baas vroeg bijvoorbeeld naar de tekenwedstrijd voor kinderen: “Op welke manier wordt de input van de kinderen meegenomen in de plannen?” Van Eck gaf aan dat ze op de hoogte zijn van de wedstrijd en dat de tekeningen in het plan meegenomen kunnen worden.

Met het uiteindelijke doel om een ontmoetingsbos te creëren waar recreatie en natuur samenkomen, zet Zeewolde een belangrijke stap richting een duurzaam en toegankelijk natuurgebied dat ruimte biedt voor zowel inwoners als ondernemers.

Advertentie