Zeewolde

‘G-gebied altijd al bedacht voor woningbouw’

De ene partij wil helemaal niet bouwen in het bos, een andere partij wil er juist 250 woningen per jaar neer laten zetten. Dat werpt de vraag op wat nou eigenlijk beoogd was met het bosgebied bij de manege en begraafplaats, dat grenst aan de Dasselaarweg, Spiekweg en de Horsterweg (tegenover de sportvelden); het zogeheten G-gebied.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is het al dan niet bouwen in het bos een belangrijk item geweest. Wellicht dat u zich op weg naar de stembus afvraagt wat aanvankelijk de bedoeling was met dit gebied. “Dit gebied is altijd al bedacht voor woningbouw, maar omdat dat lange tijd niet aan de orde was, is het ingeplant met bos”, zegt landschapsontwerper Cees Maris.

‘G-gebied altijd al bedacht voor woningbouw’

De gemeente Zeewolde had oorspronkelijk als doel het dorp klein te houden en stelde een bepaald aantal inwoners (10.000-15.000) vast, waarbij de gemeente de huisvesting zou stoppen. In 1984 is ook bouwen in het bos opgenomen in het planologisch ontwerp voor de ontwikkeling van Zeewolde (zoals blijkt op de eerste tekeningen). Bij de aanleg van de infrastructuur zijn de nodige voorzieningen getroffen, waardoor het G-gebied geschikt gemaakt is om te wonen in het bos. Vervolgens is het G-gebied jarenlang in structuurplannen aangewezen als gebied voor extensief wonen.

“Er zijn mensen die roepen dat Zeewolde vooral een dorp moet blijven, maar de Polderwijk ‘rollen we uit’ (wanneer de huidige bouwsnelheid zich doorzet, staat de Polderwijk over drie à vier jaar vol met woningen, red.) en wat wil Zeewolde dan verder? Wanneer je ten noorden van de Polderwijk gaat bouwen, wordt dat een soort stedelijk gebied. Plus dat het niet gezond zou zijn voor de verhouding tussen noord en zuid. Wanneer je straks in zuid verder gaat bouwen, creëer je verjonging in zuid en houd je daar de voorzieningen in stand.”

Horsterwold

In recent onderzoek is het zogenoemde G-gebied (locatie B1) ook meegenomen. ‘Het gebied is volgens de onderzoekers belangrijk voor inwoners om te recreëren. Door woningen zou er ruim twee procent van het Horsterwold verloren gaan en wordt de recreatie aangetast. Daarnaast leven er een aantal beschermde diersoorten in het gebied waardoor een ontheffing voor bouw nodig is. Wat ook een punt van aandacht voor dit gebied is, is een aardgasleiding langs de Spiekweg en Dasselaarweg. Bij eventuele nieuwbouw moet apart gekeken worden wat de risico's zijn.’

‘De locatie is goed bereikbaar’, gaan de onderzoekers verder, ‘en daarom hoeven er geen extra wegen aangelegd te worden, ook zijn er voldoende bushaltes. Verder is de locatie vlak bij het centrum. Ook zijn er in Zeewolde-Zuid voldoende scholen en een sportzaal.’ 

Advertentie