Politiek

Gemeentehuis Zeewolde wordt open, multifunctioneel en uitnodigend

De raadzaal verhuist naar de oude brandweerkazerne, de bibliotheek trekt in bij het gemeentehuis en de entree wordt opener en toegankelijker. Een investering van bijna 12 miljoen euro moet zorgen voor een eigentijdse, duurzame en multifunctionele plek voor raadsleden, ambtenaren én inwoners.

Tijdens de eerste inhoudelijke bespreking op donderdag 8 mei zijn de plannen voor de verbouwing van het gemeentehuis van Zeewolde besproken en toegelicht aan de gemeenteraad.

Digitale tekening van gemeentehuis met veel wit en ramen
Impressie pleinzijde brug en trap

Raadzaal naar brandweerkazerne

De plannen zijn het resultaat van een traject dat begon in september 2021 met een verzoek van de gemeenteraad aan het college om met een ontwerp te komen voor een toekomstbestendige raadzaal. Die raadzaal verhuist naar de oude brandweerkazerne. Het college stelt dat daarmee een toekomstbestendige ruimte ontstaat die mee kan groeien met Zeewolde.

In december vorig jaar werd scenario 1 van het verbouwingsplan al als het minimale noodzakelijk geacht om te voldoen aan de Arbowet. Scenario 2 bouwt daarop voort maar gaat een stap verder. Scenario 3, dat nu verder is uitgewerkt, vraagt om een hogere investering, maar levert volgens het college ook aanzienlijk meer op: een multifunctioneel gebouw, verbeterde dienstverlening en meer ruimte voor samenwerking. Door de komst van de bibliotheek en de bijbehorende huur- en exploitatiebijdrage blijven de structurele lasten binnen de perken.

Ruimte voor ontmoeting

Het gemeentehuis zelf ondergaat een grondige verbouwing, waardoor het open en uitnodigend moet worden voor het publiek. Architect Gerben ter Horst benadrukte dat functies beter met elkaar worden verweven en dat het gemeentehuis zich straks meer openstelt richting de inwoners. “We gaan naar een gemeentehuis dat zich veel beter gaat presenteren als het huis van de gemeente waar het gewoon prettig is om ook te zijn.”

Er komt een publieksgedeelte waar het mogelijk is voor inwoners om elkaar te ontmoeten, te werken en bijvoorbeeld te studeren. Door een extra toegang aan de Gelderseweg te creëren staat het gemeentehuis volgens het college niet meer ‘met de rug naar de bevolking’. Fractievoorzitter Henk Parisius van Zeewolde Liberaal had daarbij wel een kritische kanttekening: die toegang ligt verdiept en zou daardoor minder toegankelijk kunnen zijn voor mindervaliden. Dat punt wordt volgens projectadviseur Juan Kamphuis meegenomen in het verdere ontwerp.

Bibliotheek verhuist naar gemeentehuis

Ook de FlevoMeer Bibliotheek krijgt een prominente plek in het vernieuwde gemeentehuis. Tijdens de bijeenkomst verwees bibliotheekdirecteur Bianca Pieters met een knipoog naar raadslid Theun Schaaf van Leefbaar Zeewolde, die eerder op de avond uitlegde dat hij een petje droeg vanwege een hoofdwond. “Iedereen is welkom in de bibliotheek — of je nou een petje op hebt of een pleister op je hoofd,” zei ze.

Volgens Pieters sluit de bibliotheek goed aan op het open karakter dat het gemeentehuis moet uitstralen en de dienstverlening die elkaar aanvult. “Hoe mooi is het dat je iemand letterlijk de trap af kunt begeleiden van het gemeenteloket naar het taalcafé van de bibliotheek?” Met de integratie van de bibliotheek ontstaat een publieke zone op de begane grond die uitnodigt tot ontmoeting.

VVD-raadslid Rixt van Puffelen vroeg hoe beide delen – gemeentehuis en bibliotheek – buiten elkaars openingstijden om van elkaar gescheiden blijven. Dat gebeurt met een automatisch sluitend brandscherm, zonder dat het open karakter van de inrichting verloren gaat.

Kostenplaatje: bijna 12 miljoen euro

De totale investering in het project bedraagt bijna 12 miljoen euro. De gemeente haalt dit bedrag in 2029 — een jaar na de oplevering — uit de algemene reserve, de spaarpot van de gemeente.

Volgens het college is gekozen voor het zogenoemde scenario 3, omdat dit voor een relatief beperkte toename van de jaarlijkse lasten aanzienlijk meerwaarde biedt. Door de ruimtes en kosten te delen met de bibliotheek blijven de structurele lasten beheersbaar.

Daarnaast verdwijnen ook externe kosten, zoals de jaarlijkse huur van de toiletunit aan de aanloophaven. Fractievoorzitter Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde vroeg zich af of het daarbij ging om een vervallen huurinkomst. Volgens het college is het juist een kostenpost die vervalt, wat een structurele besparing oplevert.

Synergie en flexibiliteit

De gebruikers van het gebouw moeten straks flexibel gebruik kunnen maken van vergaderruimtes en faciliteiten. “Als de bibliotheek dicht is, maar een burgerinitiatief een ruimte wil gebruiken, dan moet dat kunnen. De bibliotheek is van ons allemaal,” aldus Bianca Pieters.

Raadsleden vroegen ook aandacht voor de inrichting van de vergaderruimtes. Fractievoorzitter Arjan Kremer (ChristenUnie) merkte op dat hij in de plattegrond geen ruimte terugzag waar ook publiek aanwezig kan zijn bij bijeenkomsten. Fractievoorzitter Samee Sabur (D66) vroeg expliciet naar de positionering van het spreekgestoelte in de nieuwe raadzaal: “Waar komt het spreekgestoelte? Het publiek ziet je nu vooral van achteren.” Volgens het college is de inrichting afgestemd met een klankbordgroep uit de gemeenteraad, maar zijn er nog aanpassingen mogelijk.

Planning: oplevering in 2028

Het vernieuwde gemeentehuis moet niet alleen functioneler worden, maar ook energiezuiniger. Volgens het raadsvoorstel worden onder meer het dak, de gevels en het glas beter geïsoleerd. Ook onderzoekt de gemeente of aansluiting op een warmtenet mogelijk is. Daarnaast worden de werkplekken aangepast zodat ze voldoen aan de eisen van de Arbowet. Het ontwerp moet bijdragen aan een toekomstbestendige en comfortabele werkomgeving.

De verwachting is dat de bouw in 2027 van start gaat, waarna het vernieuwde gemeentehuis medio 2028 wordt opgeleverd. De financiële afwikkeling volgt in 2029. Donderdag 15 mei praat de gemeenteraad in een oordeelsvormende vergadering verder over de plannen.