Politiek

Raad bespreekt toekomst schoolgebouwen: zorgen over ruimteproblemen

Wat is er nodig om onderwijsgebouwen in Zeewolde toekomstbestendig te maken? Die vraag stond deze week centraal in de gemeenteraad, waar het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) voor het eerst inhoudelijk werd besproken.

In totaal staat ruim 14,6 miljoen euro op de rol voor de eerste fase tot 2029; in 2025 wordt al 4,6 miljoen euro ingezet. Het plan geeft voor de eerste vijf jaar (2025–2029) concreet aan wat de opgave is en biedt een doorkijk tot 2044.

Wit gemeentehuis met gele zonwering en rode klinkers ervoor

Nijpende situatie

Namens het college lichtte adviseur onderwijshuisvesting Myrthe Mulder het belang van het IHP toe. Volgens haar is het logisch en nodig om juist nu strategische keuzes te maken, nu veel schoolgebouwen in Zeewolde tegen de veertig jaar oud zijn en de gemeente met zowel groeiwijken als krimpgebieden te maken heeft. Tijdens de vergadering werd onder meer gewezen op acute ruimteproblemen.

Burgerraadslid Tim de Goeij (Leefbaar Zeewolde) vroeg zich af of de nijpende situatie bij basisschool De Toermalijn in Horsterveld niet ondersneeuwt door de bredere opzet van het IHP. Volgens het college kunnen pas concrete stappen worden gezet nadat de gemeenteraad krediet beschikbaar stelt. Roel Hijne, algemeen directeur van Stichting Katholiek Onderwijs in Zeewolde, bevestigde de urgentie: “Ik heb inderdaad een aantal keren aangegeven hoe nijpend het is in Horsterveld en vooral bij De Toermalijn.” Ook in de Polderwijk is volgens hem sprake van vergelijkbare problemen.

Ruimte voor kinderen

Tijdens de vergadering uitte raadslid Smit (ChristenUnie) zorgen over de uitwerking van het plan op de fysieke ruimte in schoolgebouwen. “Ik kom zelf vanwege mijn werk op enorm veel scholen en ik zie dat scholen die nieuw gebouwd worden gaan bezuinigen op de vierkante meter waar kinderen dagelijks in moeten zitten. Daar ga ik niet in mee,” zei ze. In aanvulling op de ambities van het college om fris, duurzaam en gezond te bouwen, pleitte Smit ervoor om ook te zorgen voor voldoende ruime lokalen in Zeewolde.

Tijdelijke oplossingen en kosten

D66-fractievoorzitter Samee Sabur vroeg aandacht voor de hoge kosten van tijdelijke voorzieningen, waarbij hij zich afvroeg of de tijdelijke huisvesting naast de balletschool bij de Kaleidoscoop niet later omgebouwd kan worden tot bijvoorbeeld seniorenhuisvesting. Het college acht tijdelijke huisvesting noodzakelijk om pieken in leerlingenaantallen op te vangen en flexibiliteit te behouden als die aantallen in de toekomst weer dalen. Permanente bouw zou volgens Mulder “miljoenen meer” kosten.

VVD wil tempo bij haalbaarheidsonderzoek

Burgerraadslid Wouter de Jong (VVD) vroeg specifiek naar het geplande haalbaarheidsonderzoek naar de huisvesting van basisscholen 't Wold en De Regenboog in het leegstaande bouwdeel van RSG Levant aan de Horsterweg. De termijn van nul tot vijf jaar vindt hij aan de lange kant: “Zijn scholen niet gebaat bij een eerder antwoord?” Volgens het college is die termijn indicatief en kan het onderzoek sneller worden uitgevoerd zodra het IHP is vastgesteld.

Vervolg: debat en besluit

De gemeenteraad sprak donderdag alleen beeldvormend over het plan. Een oordeelsvormende bespreking waarbij de raadsleden met elkaar in debat gaan volgt op donderdag 15 mei, waarna op 5 juni de definitieve besluitvorming gepland staat.