Dit sluit beter aan op de leefomgeving en dagelijkse realiteit van de inwoners van Zeewolde, wat al sterk georiënteerd is op de Noord-Veluwe. Volgens het college kunnen zorgvragen nu beter en dichter bij huis worden georganiseerd.
Noortje de Boer, projectleider van het plan, legde tijdens de raadsavond uit: “Door deze nieuwe inrichting kunnen we de zorg voor onze inwoners logischer en effectiever organiseren. De samenwerking met de Noord-Veluwe zorgt ervoor dat we een breder scala aan zorg en ondersteuning kunnen bieden”.
Wat betekent dit voor de gemeenschap?
De overstap naar de Noord-Veluwe brengt voor de inwoners van Zeewolde zowel voordelen als verantwoordelijkheden met zich mee. Enerzijds krijgen inwoners betere toegang tot zorg die aansluit bij hun behoeften, zoals verslavingszorg en tijdelijke opvang. Anderzijds moet Zeewolde ook bijdragen aan woonoplossingen voor maatschappelijke opvang, waarbij er al drie wooneenheden zijn gecreëerd aan de Ossenkampweg.
Financiën en risicobeheer
De kosten voor de nieuwe inrichting worden gedekt uit rijksmiddelen, zonder dat er voor Zeewolde extra financiële risico’s ontstaan. Bovendien is er een regionale reserve Noord-Veluwe, waar Zeewolde zich bij aansluit. Dit financiële construct zorgt ervoor dat er altijd voldoende middelen beschikbaar zijn voor onverwachte uitgaven.
Wat nu?
Het besluit ligt nu bij de raad. De verwachting is dat het plan voor een groot deel wordt aangenomen, hoewel er nog formele besluitvorming nodig is van de Noord-Veluwse gemeenten. Volgens De Boer verloopt de samenwerking met de Noord-Veluwe tot nu toe soepel en pragmatisch: "We merken dat we samen met de Noord-Veluwe steeds meer ontdekken hoe we het beste kunnen samenwerken. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst"
De gemeenteraad zal binnenkort stemmen over het voorstel. Als het wordt goedgekeurd, zal Zeewolde per 2025 officieel onderdeel worden van het Noord-Veluwse samenwerkingsverband op het gebied van Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang.