Dat moment grijpen lokale initiatiefnemers in Zeewolde aan om het onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen.
“We willen laten zien dat het geen novemberthema is, maar een probleem dat iedere dag vrouwen treft. Juist nu, halverwege het jaar, is het belangrijk dat de aandacht niet verslapt,” aldus Appel.
Cijfers die zorgen baren
De statistieken zijn schokkend. In Nederland wordt elke 8 tot 10 dagen een vrouw gedood door een (ex-)partner. “Vaak wordt het dan een ‘familiedrama’ genoemd, maar het is gewoon moord,” zegt Appel. Volgens haar zit daar een patroon achter: “Er is bijna altijd een proces aan voorafgegaan: stalking, controle, bedreiging. We moeten eerder durven ingrijpen.”
Jaarlijks worden er 40.000 meldingen van stalking gedaan. Eén op de drie vrouwen wereldwijd maakt geweld mee. In Nederland heeft 73 procent van de vrouwen ervaring met seksuele intimidatie en één op de vijf vrouwen maakt partnergeweld mee.
“We denken in Nederland vaak dat het hier wel meevalt, maar dat is echt niet zo. Onze arbeidsparticipatie is laag, en we bemoeien ons te weinig met wat er achter de voordeur gebeurt,” zegt Appel.
Ook in Zeewolde zichtbaar
Zeewolde ondersteunt de campagne door onder andere gebouwen oranje te verlichten, een symbool voor een toekomst zonder geweld. In eerdere jaren kleurden de Belvedère en delen van het centrum oranje. Ook de Bibliotheek en RSG De Levant doen jaarlijks mee, samen met lokale initiatieven van Balletschool Zeewolde en Zeewolde LIVE.
Herkennen, praten en hulp zoeken
De uitzending biedt ook praktische handvatten. Zo legt Appel het internationale noodgebaar uit: een hand met de duim naar binnen, bedekt door vier vingers tot een vuist. Ook bestaat de mogelijkheid om bij de apotheek ‘Masker 19’ te zeggen als stille hulpoproep.
“Als je je zorgen maakt over iemand, kun je altijd Veilig Thuis bellen. Dat kan ook anoniem. En het is nooit jouw verantwoordelijkheid om precies te weten wat er speelt, wel om het te melden,” benadrukt Appel.
Wie zelf of in de omgeving met geweld te maken heeft, kan terecht bij:
• Veilig Thuis via 0800-2000 (anoniem mogelijk)
• www.orangetheworld.nl voor informatie en om de medestanderpledge te tekenen
• Blijf Groep en Slachtofferhulp Nederland
Een gedeelde verantwoordelijkheid
Volgens Appel ligt de sleutel in samenwerking tussen mannen en vrouwen. “We hebben mannen nodig. Geweld tegen vrouwen is geen vrouwenprobleem, het is een mensenprobleem. En het stopt pas als we het samen aanpakken.”