Zeewolde

Dijkgraaf doet appèl op publiek

Dijkgraaf Hetty Klavers sprak maandag 14 april in De Verbeelding op de thema-avond van Rotaryclub Zeewolde over ‘droge voeten houden op de bodem van de zee’.

Rotaryclub Zeewolde organiseert jaarlijks een thema-avond voor een breed publiek. Vorig jaar was het thema ‘Ouder Worden 2040’. In deze editie stond ‘waterbeheer’ centraal. Een volle zaal luisterde aandachtig naar het boeiende verhaal van de dijkgraaf van het waterschap Zuiderzeeland. Klavers, belichtte het verleden en de actualiteit vol extreem weer.

Dijkgraaf Klavers presenteert met behulp van een scherm aan het publiek in de Verbeelding
Dijkgraaf Hetty Klavers

Ze was troostend in deze over de situatie in Flevoland: “We houden het hier veel langer vol dan bijvoorbeeld in Friesland met al zijn poldertjes.”

Toepasselijke Sea Level

Voorzitter Rotary Zeewolde Jan Veenink opende de avond met het schetsen van een portret van de Rotary. Van de 1.2 miljoen leden over de hele wereld blijken er 18 in Zeewolde te wonen. “Klein maar fijn,” constateerde Veenink. Dienstbaarheid aan de maatschappij is een belangrijk aspect van de Rotary. Niet alleen met geld maar ook met de handen. Zoals het project ‘Kletssoep’ voortvloeiend uit de themavond van vorig jaar, waarbij zorg voor de ouderen centraal stond. Dit project, waarin vrijwilligers een kopje soep eten met ‘allene’ ouderen is een succes! Veenink wees in zijn openingswoord fijntjes naar buiten, alwaar Sea Level prijkt: “Zo toepasselijk, gezien het onderwerp van deze avond.”
Waarna Hetty Klavers het woord nam om het reilen en zeilen bij het Waterschap Zuiderzeeland te belichten: over het voorkomen van overstromingen, beheer van dijken en sluizen, aandacht voor bodemdaling en zorgen voor goede oppervlaktewaterkwaliteit het is allemaal één grote uitdaging op de voormalige bodem van de Zuiderzee! Maar ze wees eerst Veenink terecht, die stelde dat ze voor een derde termijn was benoemd. Klavers: “De minister moet nog een handtekening onder het besluit zetten.” Hilariteit alom.

De verharding van de wijk

Klavers bleek een fan van ingenieur Lely: “Lely is mijn held.” Niet alleen omdat hij 30 jaar volhield zijn droogleggingsplan tot stand te brengen. Hij had aandacht voor de (slechte) levensomstandigheden in Nederland. Daar bracht de drooglegging verbetering in. Voor velen althans. Het 100 jarig bestaan van de wet ‘aanleg Afsluitdijk’ werd in 2018 op Urk bijvoorbeeld niet gevierd…

Ook over de tot standkoning van de polders was ze enthousiast: “ Ingenieurskunst die zijn weerga niet kent.” Minder enthousiast bleek ze over het Zeewoldse gemeentehuis, gebouwd op de dijk: “ Daar zijn we niet blij mee.” Dijkverhogen wordt op die plek een probleem. En dat dijkverhogen zou, gezien het huidige klimaat een realiteit kunnen worden. De verharding/verstening van de woonwijken verergert deze situatie. Het waterschap houdt hierin vinger aan de pols en stelt normen en verleent al of niet vergunningen. Bedingt veel ruimte voor groen en waterpartijen en pleit voor meer hoogbouw. Klavers deed een appèl op het waterbewustzijn van het publiek om de tuinen vooral niet te verstenen.

En …op het niet meer slikken van diclofenac en andere medicijnen, die in het afvalwater te vinden zijn, want ze zijn niet weg te zuiveren. Waardoor het oppervlaktewater er ook meer vervuild raakt. Dat rioolzuiveren zit in het takenpakket van het waterschap, vandaar haar oproep: “ Vraag de huisarts om betere pillen.”

Advertentie