Lokale Omroep Zeewolde, uw nieuwsbron uit Zeewolde
Zeewolde
Opties voor nieuwbouw in Zeewolde
Details
Auteur: Bart Bos
Bart Bos
De gemeente Zeewolde heeft laten onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van elf mogelijke woningbouwlocaties. De analyse is inmiddels afgerond en heeft geresulteerd in een concept-nota. Het college van burgemeester en wethouders beslist er later over.
Voor de mogelijke woningbouw zijn de meest voor de hand liggende locaties in beeld gebracht. Daarbij is gekeken naar allerlei criteria zoals de bereikbaarheid van het gebied, wat de effecten op de natuur zijn, of er sprake is van geluidshinder en of er genoeg voorzieningen in de buurt zijn als winkels, scholen, zorg en ontspanning. Ook is in kaart gebracht van wie de grond is.
In het rapport worden nog geen conclusies getrokken over welke locatie het meest geschikt is. Dat moet de politiek uiteindelijk bepalen. Het is dus alleen een feitelijke analyse van de gebieden.
Vorig jaar maart is al wel bepaald dat het gebied Fortenveld/Vestingveld de eerstvolgende bouwlocatie is als de Polderwijk is afgerond.
In onderstaand overzicht volgt een globaal overzicht van de voor- en nadelen per locatie.
Locatie A Deze plek ligt ten noorden van Zeewolde en sluit aan op nieuwbouwwijk Polderwijk. Het loopt van de Spiekweg in het westen tot aan de kavels ter hoogte van Ossenkampweg 17 in het noordoosten. Het is een agrarisch gebied dat ruimte heeft voor ongeveer 2200 tot 2800 woningen.
In het gebied komt mogelijk ook een datacenter, waardoor de openheid van het gebied, volgens de analyse, al drastisch wordt verminderd. Ook is in een structuurvisie van de gemeente aangegeven dat in het gebied de bestaande landbouwkundige structuur behouden moet blijven. Nieuwbouw past daar dan niet bij. Qua bos hoeft er niets weg te worden gehaald, wel zouden er watertochten verplaatst moeten worden.
Het gebied heeft wel eigen voorzieningen nodig zoals een school, sporthal, een winkel en zorg. Ook is veel van de grond in eigendom van particulieren, dat is volgens de analisten 'niet bijzonder gunstig'. De onderzoekers schetsen ook dat de naderingsroute en de vertrekroute van Lelystad Airport vlakbij het gebied langskomen en voor extra geluid kunnen zorgen.
Locatie A+ Deze locatie ligt langs de Zeewolderdijk en sluit aan op locatie A. Het is een uitbreiding als locatie A ontwikkeld is en wordt niet als een losse mogelijkheid gezien. Het gebied kan plek bieden aan zo'n 800 tot 1200 woningen.
Ook hier geldt, net als bij de eerste locatie, het argument van de openheid van het gebied, vanwege de mogelijke komst van een datacenter. Door nieuwbouw op deze plek wordt de dijk minder goed zichtbaar vanaf het land en vanaf de dijk is er weer geen uitzicht meer op een open agrarisch landschap.
Voor dit gebied gelden veelal dezelfde voor- en nadelen als voor gebied A. Wel is het zo dat hier langs de Zeewolderdijk een beschermingszone voor de dijk ligt waar bouwen niet zomaar is toegestaan. Ook moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt voor een nieuwe verkeersaansluiting op de dijk.
Qua voorzieningen geldt dat dit hier afhangt van alles dat is ontwikkeld in gebied A. Ook ligt A+ dichter bij Harderwijk en kunnen inwoners ook daar gebruik maken van voorzieningen.
De meeste grond in dit gebied is in eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat betekent dat huurcontracten van de grond eerst moeten aflopen voordat er gebouwd kan worden of dat er een andere locatie aan agrariërs wordt aangeboden. De onderzoekers schetsen ook dat de naderingsroute en de vertrekroute van Lelystad Airport vlakbij het gebied langskomen en voor extra geluid kunnen zorgen.
Locatie B1 Dit gebied ligt tussen de Spiekweg, de Dasselaarweg en de Horsterweg. Op dit moment bestaat de locatie vooral uit bos en er is een ruitersportcentrum en begraafplaats.
Het gebied is volgens de onderzoekers belangrijk voor inwoners om te recreëren. Door woningen zou er ruim twee procent van het Horsterwold verloren gaan en wordt de recreatie aangetast. Daarnaast leven er een aantal beschermde diersoorten in het gebied waardoor een ontheffing voor bouw nodig is. Wat ook een punt van aandacht voor dit gebied is, is een aardgasleiding langs de Spiekweg en Dasselaarweg. Bij eventuele nieuwbouw moet apart gekeken worden wat de risico's zijn.
De locatie is goed bereikbaar en daarom hoeven er geen extra wegen aangelegd te worden, ook zijn er voldoende bushaltes. Verder is de locatie vlakbij het centrum. Ook zijn er in Zeewolde-Zuid voldoende scholen en een sportzaal.
Locatie B2 Deze optie ligt ten zuiden van gebied B1. Het verschil is alleen dat daar bebouwing naast ligt en hier niet. Het maakt deel uit van het Horsterbos en is 70 hectare groot. Daar zouden ongeveer 400 tot 800 woningen kunnen worden gebouwd.
Ook dit gebied wordt nu voor recreatie gebruikt. Het is goed bereikbaar met de auto, fiets en bus. In dit gebied leven ook weer beschermde soorten en waarschijnlijk schuwere dieren dan in gebied B1, omdat dit wat verder weg ligt. Ook daarvoor is weer een ontheffing nodig waarin onder meer aangetoond moet worden dat er geen alternatieve locaties voor woningbouw zijn. Of het leefgebied van de dieren moet op een andere plek gecompenseerd worden.
Omdat het gebied ook binnen een stiltegebied valt, moet er extra onderzoek worden gedaan naar geluid om te kijken welke extra maatregelen nodig zijn. Ook is hier, net als bij locatie B1, extra onderzoek nodig naar de aardgasleiding in het gebeid. Als de locatie nog in ontwikkeling is kunnen nieuwe bewoners gebruik maken van voorzieningen in Zeewolde-Zuid, maar als het af is zijn er wel voorzieningen nodig als een basisschool, buurtsuper, opvang en zorg.
De grond is volledig in handen van Staatsbosbeheer. Die organisatie is volgens de onderzoekers normaliter niet erg happig op het afstaan van bos- en natuurgrond.
Locatie B+ Dit gebied ligt tussen de Spiekweg en de Nuldernauw en vlak bij vakantiepark RCN Zeewolde. Het is groot genoeg voor 1000 tot 2000 wooneenheden. Dat hangt af van het soort woningen dat wordt gebouwd en hoe dicht het op elkaar staat.
Het gebied is goed bereikbaar, maar een extra bushalte zou goed zijn.
Ook deze plek tast het Horsterwold aan, zeggen de onderzoekers, en ook hier leven weer beschermde soorten, waaronder bijzondere paddenstoelen, de nachtegaal en de zandhagedis. Daarnaast grenst het gebied aan het Natura 2000-gebied Veluwerandmeren en moet rekening worden gehouden met de Veluwe als stikstofgevoelig natuurgebied. Ook is extra onderzoek nodig vanwege het stiltegebied in het Horsterwold en de aardgasleiding vlakbij.
De voorzieningen in dit gebied hangen af van gebied B2. Waarschijnlijk is er uitbreiding van huidige scholen nodig of een extra school. Maar ook een buurtsuper en zorginstelling. Ook deze grond is volledig in handen van Staatsbosbeheer en daardoor moeilijker te krijgen.
Locatie C1 Dit gebied ligt langs de N705 en de Groenewoudseweg en maakt deel uit van het Horsterwold. In het gebied liggen een camping en een paardenhouderij. Het is 75 hectare groot en er kunnen 400 tot 800 woningen worden gebouwd.
Het gebied is goed bereikbaar, maar de Groenewoudseweg moet misschien wel worden aangepast, omdat er meer auto's over de weg rijden als er een nieuwe wijk komt. Ook is er een bushalte vlakbij nodig.
In het gebied leven beschermde soorten als de bever, koekoek, vleermuis, aalscholver, wielewaal, appelvink en grote lijster. Daarom is ook hier voor woningbouw een ontheffing nodig. Deze locatie ligt, in tegenstelling tot de andere locaties in het gebied, ver genoeg van het stiltegebied van Horsterwold. Qua voorzieningen is er niets extra's nodig, omdat er gebruik kan worden gemaakt van voorzieningen in de aangrenzende woonwijk.
Bewoners van het gebied kunnen ook hier last krijgen van vliegverkeer van Lelystad Airport. De grond is in eigendom van Staatsbosbeheer en daardoor lastig te verkrijgen.
Locatie C2 Dit is een wat kleinere locatie bij de Spiekweg. Er is ruimte voor zo'n 250 tot 350 woningen. Ook dit gebied maakt deel uit van Horsterwold. Het ligt buiten de ring van woonwijken en zou daarom erg geschikt zijn voor 'wonen in het bos'. De locatie is goed bereikbaar, alleen de dichtstbijzijnde bushalte ligt op een half uur lopen. Dat uitbreiding van de buslijn is daarom wel gewenst bij nieuwe woningen.
In dit gebied leven dezelfde dieren als in locatie C1 en daarom is ook hier een ontheffing nodig bij nieuwbouw. Het gebied ligt vlak bij het stiltegebied en daarom is ook hier een extra geluidsonderzoek nodig. Dat is ook nodig omdat vlakbij het gebied de Gooiseweg, Spiekweg, Golflaan en Groenewoudseweg liggen.
Nieuwe bewoners kunnen in principe gebruik maken van voorzieningen in de aangrenzende woonwijken. De grond is voor een groot deel van Staatsbosbeheer, maar voor een klein deel ook van het Rijksvastgoedbedrijf.
Locatie Verbeelding en Eikenlaan Deze locatie ligt aan de zuidzijde van de wijk Zeewolde-Zuid en is zes hectare groot. Daar zouden ongeveer tussen de 70 en 120 woningen kunnen komen. Op de locatie liggen een sportcentrum en tennisvelden. Het grootste deel van het gebied bestaat nu uit bos dat aansluit op het Horsterwold.
De locatie is goed bereikbaar per auto, bus en fiets. Ook heeft het natuurgebied geen beschermde status. Wel leven er inmiddels eekhoorns, sperwers en rode kelkzwammen. Daardoor is er een ontheffing nodig. Bij de locatie is extra onderzoek nodig vanwege een aardgasleiding langs de Spiekweg en Dasselaarweg. Nieuwe bewoners kunnen gebruikmaken van voorzieningen uit aangrenzende woonwijken, zoals basisscholen, huisartsen en winkels.
Met uitzondering van het sportcomplex, is de grond in eigendom van de gemeente. Dat is dus erg gunstig.
Locatie Gronddepot Dit gaat om het voormalige gronddepot tussen de Gelderseweg en het Wolderwijd. Een gebied van negen hectare waar tussen de 40 en 120 woningen kunnen komen. Hier ligt nu een speelbos en veel groen. Dat gaat dan verloren en heeft daarom volgens de analisten een negatief effect op de gezondheid en het welbevinden van de huidige omwonenden.
Het gebied biedt volgens de onderzoekers mogelijkheden voor een ruim opgezette groene woonwijk. Op de locatie is spontaan natuur ontstaan, waardoor er nu zangvogels en vleermuizen leven, maar ook boommarters en ransuilen. Daardoor is er een ontheffing nodig bij woningbouw.
Op het gronddepot is naast grond ook bouw- en sloopafval gestort. Dat betekent dat er mogelijk verontreinigde grond is. Daarvoor is extra bodemonderzoek nodig om te kijken of er sanering nodig is. De grond in het gebied is van de gemeente, dat is dus erg gunstig.
Locatie Dijkpark Gelderseweg Dit stuk grond ligt ten zuiden van locatie Gronddepot en is drie hectare groot. Hier kunnen zo'n 50 woningen gebouwd worden. Het is een lange strook met aan de ene kant water en aan de andere kant woonwijken.
Het gebied is goed bereikbaar en er is geen ontheffing nodig vanwege de natuur. Extra voorzieningen zijn vanwege omliggende woonwijken niet nodig. De grond is gedeeltelijk in eigendom van het waterschap en voor de rest van de gemeente. Dat is volgens de analisten gunstig.
Locatie Derde Kern Dit gebied ligt op zo'n drie kilometer van Polderwijk-Noord. Deze nieuwe kern biedt de mogelijkheden om een leefomgeving te maken met een geheel eigen identiteit. Het is 686 hectare en daarmee de grootste locatie. Het aantal woningen is afhankelijk van de uiteindelijke bouwlocatie, maar er wordt gedacht aan minimaal enkele duizenden woningen.
Doordat de locatie wordt bebouwd gaat het open karakter van de locatie verloren en wordt de oostelijke randmeerzone dichter. Maar het biedt ook mogelijkheden, zeggen de analisten, want de entree vanaf Harderwijk kan een ander gezicht van de polder laten zien. Zo kan er in het ontwerp een aansluiting worden gezocht met de geschiedenis van de polder.
De locatie is nu aangemerkt voor landbouw. Nieuwbouw past daarom niet binnen het beleid. Omdat het ook los ligt van andere woongebieden is het ook in strijd met ander beleid van de provincie. Losse bouw mag alleen op experimentele basis.
Als het gebied wordt bebouwd zijn er extra aansluitingen nodig op de Gooiseweg en de Knardijk. Vanwege windmolens in het gebied kan een bepaald deel niet bebouwd worden. De turbines worden in 2026 afgebroken. Langs de Gooiseweg ligt een tankstation, daarom moet er wel een risico-analyse worden gedaan of er gevaren zijn.
De onderzoekers schetsen ook dat de naderings- en vertrekroutes van Lelystad Airport vlak bij het gebied langskomen en voor extra geluid kunnen zorgen. Van alle gebieden zou hier de meeste hinder zijn.
Omdat het geheel los ligt van Zeewolde zullen in de Derde Kern veel nieuwe voorzieningen moeten komen. Denk aan een basisschool, kinderopvang, sportvoorziening, huisarts, supermarkt, drogisterij en horeca. Maar ook speeltuintjes, groen en water. De grond is voor een groot deel in handen van particulieren en voor een klein deel van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat is volgens de analisten ongunstig.
Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.