Toch is er al twee jaar op rij een dalende trend zichtbaar. Volgens De Jong kan angst of onzekerheid een rol spelen: "Sommige mensen willen niet weten of ze ziek zijn, anderen vinden het onderzoek te belastend. Maar wat belangrijk is om te beseffen: deelname aan een bevolkingsonderzoek verandert niet of je kanker hebt, het bepaalt alleen of je er op tijd bij bent."
Naast medische behandelingen is er een breed zorgnetwerk actief rondom kankerpatiënten, iets wat niet altijd bekend is bij patiënten en hun naasten. De oncologische zorgmarkt tijdens Wereldkankerdag op 4 februari in Harderwijk en Lelystad was bedoeld om deze mogelijkheden zichtbaar te maken. "Een patiënt woont niet in het ziekenhuis. De zorg stopt niet na een behandeling. Daarom werken we samen met gespecialiseerde zorgverleners buiten het ziekenhuis, zoals fysiotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers en organisaties die patiënten en gezinnen ondersteunen," legt De Jong uit.
Een belangrijk thema is hoe patiënten na hun behandeling verder kunnen. Sport en bewegen, terugkeer naar werk en omgaan met de impact van kanker op het gezin kwamen uitgebreid aan bod tijdens de zorgmarkt. "Kanker heeft niet alleen een fysieke impact, maar ook emotioneel en sociaal. Daarom is het belangrijk dat mensen weten welke hulp er beschikbaar is, van begeleiding bij werkhervatting tot psychologische ondersteuning en lotgenotencontact," aldus De Jong.
De Jong roept mensen op om niet te aarzelen om hulp te vragen en gebruik te maken van de beschikbare zorg: "Medische behandelingen zijn de eerste prioriteit, maar daarnaast is er zoveel meer mogelijk om de kwaliteit van leven te verbeteren. Zoek contact met zorgverleners, blijf vragen stellen en maak gebruik van de ondersteuning die er is."
Voor wie de zorgmarkt heeft gemist, is informatie over het oncologische zorgnetwerk te vinden via het St. Jansdal ziekenhuis of gespecialiseerde organisaties in de regio.