Regionieuws

Basisschoolbesturen bundelen krachten

Vijf bovenschoolse besturen uit Dronten en Zeewolde werken aan een bestuurlijke fusie om de kwaliteit en toekomstbestendigheid van het onderwijs te versterken. In Zeewolde Kiest sprak presentator Deen Guldemond met Roel Hijne, algemeen directeur van Stichting Katholiek en Interconfessioneel Basisonderwijs Zeewolde (SIBZ en SKOZ), over de veranderingen in het onderwijslandschap en de noodzaak van deze samenwerking.

Volgens Hijne is de daling van het aantal leerlingen een van de grootste uitdagingen. "Waar vroeger vier basisscholen in Zeewolde Zuid samen ruim 1.200 leerlingen hadden, zijn dat er nu minder dan 250. Dit heeft ertoe geleid dat scholen zoals De Richtingwijzer en Het Kofschip hun deuren moesten sluiten," aldus Hijne. Door de afname van leerlingaantallen is het moeilijker geworden om scholen zelfstandig te laten voortbestaan, waardoor samenwerking steeds noodzakelijker wordt.

Roel Hijne in gesprek met Deen tijdens Zeewolde kiest
Roel Hijne in gesprek tijdens Zeewolde Kiest

De besturen van Ante (openbaar onderwijs), Codenz (protestants-christelijk basisonderwijs), De Driemaster (speciaal basisonderwijs), SIBZ en SKOZ (katholiek en interconfessioneel basisonderwijs) hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk de uitdagingen van het landschap van basisonderwijs aan te pakken. Dit betekent dat, zodra toezichthouders en medezeggenschapsraden instemmen, zo’n 26 basisscholen onder één bestuur zullen vallen. "Het gaat niet om het fuseren van basisscholen," onderstreept Roel Hijne. "Het gaat om het bundelen van de kantoren en de bestuurlijke krachten en gebruik maken van elkaars expertise."

Door deze samenwerking willen de besturen hun krachten bundelen om efficiënter te werken en het lerarentekort tegen te gaan. "Nu concurreren we met elkaar om personeel, terwijl we alle leerkrachten juist op de scholen willen houden. Door samen te werken, kunnen we onze medewerkers meer ondersteuning bieden en beter inspelen op de toenemende eisen van inclusief onderwijs en extra zorg op maat voor leerlingen."

Voor ouders en leerlingen verandert er weinig, benadrukken de bestuurders. "De identiteit van de scholen blijft behouden," verzekert Hijne. "Ouders hoeven zich geen zorgen te maken dat scholen van karakter veranderen of dat kinderen naar een andere locatie moeten verhuizen." De formele besluitvorming wordt medio april verwacht. De (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden moeten instemmen voor de FER (Functie Effect Rapportage). Die FER wordt opgestuurd naar het ministerie van Onderwijs en dat geeft uiteindelijk de goedkeuring voor de fusie. Als alles op dit tempo doorgaat dan zou het per 1 september gerealiseerd kunnen zijn.

Advertentie