Politiek

Winnie Prins kiest voor haar gezondheid en vertrekt als wethouder

Vanwege haar kwetsbare gezondheid legt Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde) aan het eind van de maand september haar werkzaamheden als wethouder neer. In het LOZ-programma Zeewolde Kiest van dinsdag 26 september lichtte ze haar besluit nader toe en blikte ze terug op de zeventien jaar dat ze in functie was.

Vatbaar voor

In de junivergadering van de gemeenteraad vertelde Prins (64) reeds dat zij ‘ergens’ na de zomervakantie zou stoppen als wethouder. “Ik ben heel gevoelig voor virussen en bacteriën”, legde ze haar vertrek dinsdagavond uit. “Als ik moe ben, heb ik daar extreem last van. Ik kwam er in april achter dat ik sinds december één week niet ziek was geweest. Mijn lichaam geeft aan dat dit niet langer kan. Het wethouderschap is een heel pittige baan. Het is niks ernstigs, maar gewoon heel vervelend.”

winnie prins in gesprek met Jan van de Beek tijdens Zeewolde kiest

Winnie Prins maakte in 2004 haar entree in de politiek. Ze herinnert zich nog goed dat wijlen Martin Etman haar vroeg mee te draaien bij commissievergaderingen. “Drie weken later werd ik gebeld: we zoeken een wethouder, haha! Ik had geen dossierkennis en nul ervaring. Michiel Schouten had een eigen bedrijf en stelde een duo-wethouderschap voor, de ene drie dagen en de andere twee. We deelden in één kantoor één groot bureau.” De eerste dag na haar aantreden moest Prins naar een bijeenkomst van Concern voor werk. Ze snapte er naar eigen zeggen niets van. “Er werd gesproken over getallen tot vier cijfers achter de komma. Ik had zoiets van: als dit het is, is dit niet een baan voor mij. Sprekend over een sociale werkplaats dacht ik dat we het over bijzondere mensen moesten hebben.”

‘Bestuursadviseur’

In 2006 werd Prins’ wethouderschap niet zomaar gecontinueerd. De andere coalitiepartijen waren bang dat Leefbaar Zeewolde dan een extra stem in het college zou hebben. Voor haar werd toen de functie ‘bestuursadviseur’ bedacht. Prins herinnert zich een heel pijnlijk moment toen de toenmalige, onlangs overleden commissaris van de Koningin Michel Jager haar geen hand wilde geven. “Hij zei me zelfs geen gedag. Ik was niet officieel wethouder en hij vond het maar belachelijk dat ik zo’n functie had. Aan een gewoon ambtenaartje gaf hij geen aandacht.” Toen Thijs van Daalen zich eind 2007 terugtrok uit het college en zijn partij ChristenUnie uit de coalitie, was er voor Leefbaar Zeewolde en VVD geen meerderheid meer. ‘Leefbaar’ keerde na de verkiezingen van 2010 echter versterkt terug en nu werd Prins weer ‘echt’ wethouder. Dat zou ze onafgebroken blijven tot aan haar ‘val’ in juni 2021. “Ik kreeg toen een motie van wantrouwen aan mijn broek. ’s Middags merkte ik al dat er iets speelde. Tegenstanders stonden er waarschijnlijk op te wachten. Ik had iets gepost op Facebook over de coronamaatregelen en dat had ik niet moeten doen. Voor mij was de polarisatie in de samenleving veel te ver gegaan. Daarnaast was de berichtgeving over corona heel eenzijdig, er gebeurde veel meer dan we konden lezen! Eindelijk had men kennelijk een stok gevonden om mij te slaan. Ik wist dat men mij ging wegsturen. De volgende dag stond iemand met een bos bloemen aan mijn deur. Ik had volgens de mevrouw gezegd wat zij niet had durven te zeggen. Dat deed me veel.” Bij de verkiezingen van 2022 liet de bevolking zien Prins nog niet vergeten te zijn. Leefbaar Zeewolde verdubbelde haar zetelaantal naar tien, waarna de weggestuurde wethouder van een jaar eerder zich liet overhalen toch nog een keer terug te komen. “Mijn drie collega’s waren nieuw. Het waren heel ervaren raadsleden, maar het wethouderschap is toch iets anders. Het leek mij goed hen ter zijde te staan met mijn kennis en ervaring.”

Oosterwold

New Years Eve, Zeewolde Winterworld, de woonzorgzone in het centrum van Zeewolde, Het Vraaghuis, Zeewoldevoorelkaar, Welzijn Zeewolde en niet te vergeten de jeugdzorg, Prins had er overal op een of andere manier wel iets mee te maken. Toch zegt ze het meest trots te zijn op het verhaal van Oosterwold. “Daarmee werd voorkomen dat Almere landjepik zou doen. Wij wilden zeggenschap houden over ons eigen grondgebied, ik was bang dat er allemaal flats en appartementen zouden komen. Dit wordt nog een discussie voor de toekomst. Een dichtere bebouwing sluit ik niet uit. Daarbij heb je meer gemeenten met meerdere kernen. En ach, van mij mag er ooit dan een grens worden getrokken bij de Hoge Vaart en mogen Almere en Lelystad het gebied daarachter met elkaar verdelen.”

Medium

Prins’ opvolger wordt in een later stadium nog bekendgemaakt. Zelf zal ‘Winnie’, zoals ze bij heel veel mensen bekend is, wethouders in het land blijven coachen. Daarnaast wil ze meer tijd voor haar ‘mediumschap’. “Ik kan al van jongs af aan contact maken met zielen in de spirituele wereld. Ik ben echt geen Jomanda, maar heb er zeker wat aan gehad in de tijd dat ik werd weggestuurd als wethouder. Ik wilde ook niet altijd input uit de spirituele wereld, dat zou me maar belemmeren in m’n werk. Daar zijn juist speciale momenten voor!”

Audio Fragment

Advertentie