In zijn rol als burgemeester heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de gemeente Zeewolde alsook van Flevoland. Gerrit Jan Gorter heeft de gemeenschap met een niet aflatende energie, enthousiasme en betrokkenheid gediend. Hij bracht stabiliteit, zorgde voor verbinding en wist Zeewolde in ontwikkeling verder te brengen. In het 40 jaar bestaan van de gemeente Zeewolde is Gerrit Jan Gorter voor bijna de helft daarvan burgemeester geweest.
Erepenning en bankje
Van de gemeente Zeewolde ontving Gorter de Erepenning, een onderscheiding met een diepe betekenis. De inscriptie op de penning luidt: Bevlogen, onvermoeibaar, verbinden, voor Zeewolde. Burgemeester Gorter werd geroemd om zijn nooit aflatende inzet en toewijding aan de gemeenschap. “Deze penning is een eerbetoon aan iemand die Zeewolde in zijn hart draagt en ons dorp een stukje mooier heeft gemaakt,” sprak Wethouder Helmut Hermans..
Daarnaast kreeg Gorter een symbolisch, maar persoonlijk cadeau: een tuinbankje. Dit cadeau refereert aan zijn liefde voor wandelen en zijn verbinding met de natuur in Zeewolde. “Met dit bankje hopen we dat u, na al die jaren van hard werken, even stil kunt zitten en kunt genieten van wat u heeft opgebouwd,” voegde Sonneveld toe.
De Gouden Kiekendief
Gerrit Jan Gorter ontving van de provincie het Ereteken voor Verdienste van de Provincie Flevoland voor zijn jarenlange en buitengewone inzet voor de provincie en Zeewolde in het bijzonder. Gorter is 18 burgemeester van Zeewolde geweest. Het provinciebestuur heeft grote waardering voor de bijzondere bijdrage en tomeloze inzet die Gerrit Jan Gorter in al die jaren heeft geleverd. Belangrijke bijdrage aan ontwikkeling Flevoland
Ereboek
De Gouden Kiekendief is een eervolle en de belangrijkste Flevolandse onderscheiding en bestaat sinds maart 2017. De onderscheiding is bedoeld als blijk van waardering voor personen of organisaties die zich op een zeer bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de provincie Flevoland. Op voordracht door het college van Gedeputeerde Staten wordt de Gouden Kiekendief toegekend. Naast het ontvangen van de Gouden Kiekendief en bijhorende plaquette, wordt de naam van de ontvanger bijgeschreven in het Ereboek van de Provincie Flevoland. De Gouden Kiekendief is inmiddels aan 11 personen uitgereikt.
Mens achter de burgemeester
Tijdens de toespraken werd ook stilgestaan bij Gorters persoonlijke kant. Hij werd geroemd om zijn betrokkenheid bij de jeugd, bijvoorbeeld zijn inzet voor de jeugdraad en jeugdbrandweer. Zijn empathie en toegankelijkheid maakten hem geliefd bij de inwoners. Ook werd stilgestaan bij het verlies van zijn echtgenote Hanneke. In zijn eigen woorden memoreerde Gorter hoe ze samen genoten hebben van het leven in Zeewolde.
Tot slot
Gorter laat een grote erfenis achter. Bijna de helft van het 40-jarige bestaan van Zeewolde heeft hij als burgemeester gediend. Hij stond naast de mensen, bracht verbinding en zorgde voor de verdere ontwikkeling van de gemeente.De raadsvergadering werd afgesloten met een symbolische overdracht van de voorzittershamer. Toch blijft hij officieel burgemeester tot 14 januari om 23.59 uur.