Politiek

Wethouder Ernst Bron: ‘Ik Begrijp het Ongeduld van Inwoners’

Volgens wethouder Ernst Bron (ChristenUnie) zien zijn vrouw en kinderen bij hem tegenwoordig een ‘blije man en vader’. “Daarvóór was ik ook wel blij, maar ik heb het op het ogenblik erg naar mijn zin en dat zien ze thuis ook. Ze vinden het vooral zo leuk dat ik zo bij het dorp betrokken kan zijn. Het is druk, maar dat is helemaal niet erg als je iets leuk vindt.” Dit zei de CU-wethouder dinsdagavond in het LOZ-programma Zeewolde Kiest, waarin hij inging op zijn eerste twee jaren wethouderschap.

Veel groter

Ernst Bron was van 2006 tot 2022 liefst zestien jaar raadslid namens de ChristenUnie in Zeewolde. Een groot deel ervan was hij zelfs fractievoorzitter van zijn partij (toen Gerben Dijksterhuis doorschoof naar het wethouderschap). Toch had hij naar eigen zeggen al die jaren niet een exact beeld van wat een wethouder nu precies doet.

Wethouder Ernst bron voor de microfoon in de studio van LOZ bij Zeewolde kiest
foto Deen Guldemond

“Misschien was dat wel een beetje naïef van me”, stak Bron dinsdagavond van wal. “Een wethouder doet veel meer dan wat er in de raad komt. Het is veel groter en veel breder. In die zin is het dus heel anders dan ik vooraf verwachtte.” Het mooie in Zeewolde is volgens de CU-wethouder dat er ‘echt wat gebeurt’. “Je hoort weleens van wethouders in zo’n klein, ingeslapen dorpje dat het allemaal niet zoveel is, maar dat geldt niet voor Zeewolde. Er is van alles: de mogelijke kazerne, de 380 kV-lijn die eraan staat de komen om netcongestie op te vangen en zaken die momenteel toevallig spelen als het 40-jarige bestaan van de gemeente en het vertrek van de burgemeester. Mijn voorganger Ewout Suithoff verzuchtte weleens dat hij nog nooit zo’n drukke baan had gehad. Toen reageerde ik een keer gekscherend dat dat meer over zijn eigen arbeidsverleden zei, maar ik begrijp nu wel een beetje waar hij op doelde.”

Maatwerk

Bron zei zich bij Zeewolde Kiest heel goed te kunnen verplaatsen in burgers en het ongeduld dat zij soms hebben. “Als inwoner vroeg ik me ook regelmatig af waarom bepaalde zaken zolang duurden. Een mooi recent voorbeeld vind ik die kwestie betreffende bomen en zonnepanelen. De zonnepanelen mochten niet omdat er een boom voor het huis stond en die mocht niet weg, terwijl die zonnepanelen er nu juist zijn om invulling te geven aan de zo gewenste energietransitie. Een raadslid zei toen ik dat maar maatwerk moest leveren. Dat kan wel zijn, maar er was nog helemaal geen beleid op dat punt. En zonder beleid kun je ook geen maatwerk leveren, anders wordt het ook maar een soort willekeur. Ja, toen merkte ik zelf dat het allemaal wat ingewikkelder was.”

Bron ging in de LOZ-uitzending verder in op de buurtuitvoeringsplannen (BUP’s) in de pilotwijken Vissen-, Vlinder- en Wildbuurt, overige zaken die met duurzaamheid te maken hadden, afvalscheiding, agrarische ontwikkelingen, het wijkwethouderschap en de motie van Leefbaar Zeewolde het kabinet af te raden Lelystad Airport te gebruiken voor het stationeren van F-35 jachtvliegtuigen (de Joint Strike Fighter).

Advertentie