Zaalhuurverhoging van tafel
Het amendement van de ChristenUnie over de binnensporttarieven werd mede ingediend door het CDA en kreeg een ruime meerderheid. ChristenUnie-fractievoorzitter Arjan Kremer: “We hechten waarde aan een hecht en vitaal dorp en het stimuleren van de sport draagt daaraan bij. De voorgestelde bezuiniging is in verhouding tot het totaalbedrag erg laag. Het levert weinig op, maar zorgt wel voor problemen bij de betrokken verenigingen.”Het amendement kreeg steun van het college. Wethouder Steven Scheffer gaf aan dat de optie om de zaalhuur al dan niet te verhogen een keuze is van de raad.
Sociaal domein als laatste redmiddel
Het tweede amendement, waarin de taakstelling voor het sociaal domein van prioriteit 4 naar 5 werd verschoven, kreeg eveneens brede steun. Raadslid Hetty Smit, eveneens van de ChristenUnie, onderbouwde haar wijzigingsvoorstel met een bevlogen pleidooi voor bescherming van de meest kwetsbaren in de samenleving. “Wij geloven in een gemeenschap waarin de lasten eerlijk verdeeld worden. Waarin het sociaal domein de allerlaatste optie is als het gaat om bezuinigingen”, aldus Smit. Ook dit amendement, dat mede werd ingediend door het CDA en Zeewolde Liberaal, werd positief ontvangen door het college. Wethouder Scheffer benadrukte wel dat veel maatregelen in het sociaal domein nog verder uitgewerkt moeten worden.
VVD kritisch
De VVD stemde als enige partij tegen beide amendementen én het totale raadsvoorstel. Volgens VVD-raadslid Rixt van Puffelen is het nog te vroeg om over ombuigingen te besluiten, zolang de financiële kaders vanuit het Rijk nog niet volledig duidelijk zijn. “Wij zijn van mening dat we pas een keuze over bezuinigingsmaatregelen kunnen maken als eerst alle feiten op tafel liggen.” Ze sprak daarnaast haar onvrede uit over het feit dat de verhoging van de zwembadtarieven niet werd meegenomen in het sportamendement.
Communicatie via persbericht
Meerdere partijen, waaronder D66 en het CDA, uitten opnieuw kritiek op de manier waarop het college heeft gecommuniceerd. Sportverenigingen werden pas na publicatie van het raadsvoorstel via een persbericht geïnformeerd, wat door meerdere fracties als onzorgvuldig werd ervaren.
In het najaar worden de definitieve keuzes gemaakt bij de behandeling van de begroting voor 2026. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de financiële ruimte zoals die blijkt uit de meicirculaire van het Rijk, waarin wordt aangegeven hoeveel geld Zeewolde kan verwachten.