De mailbox van de EHBO-vereniging puilt uit deze week. Sinds de heftige gebeurtenissen op het EK voetbal van afgelopen weekend stijgt de vraag naar reanimatiecursussen enorm. “Iedereen ziet ineens de noodzaak ervan in”, zegt Germa van der Wel, voorzitter Stichting BuurtAED. “Mensen worden door een dergelijke gebeurtenis weer met beide benen op de grond gezet.”
Van der Wel zat met haar man te kijken naar de EK-wedstrijd Denemarken - Finland toen zij kort voor rust plots de Deense voetballer Christian Eriksen ter aarde zag storten. “Ik vond het heel heftig dat ik zo’n jonge gast midden in het spel vrijwel dood zag neervallen.” Vanuit haar professie hoopte zij maar één ding: “Je hoopt van harte dat het protocol gevolgd wordt en dat er zo snel mogelijk met de reanimatie gestart wordt.”
Het protocol geeft aan dat je, wanneer een persoon niet meer reageert én geen ademhaling meer heeft, direct over moet gaan op reanimatie. “Handen neerzetten en gaan!” Maar Van der Wel weet hoe moeilijk dat in dit geval had kunnen zijn. “Omdat iedereen in de adrenaline van die wedstrijd zit, moet je wel heel clever zijn om op zo’n moment direct aan een hartstilstand te denken. Gelukkig werd de hartstilstand direct herkend en werd er ontzettend goed gereageerd.” Daardoor is de situatie rond Eriksen nu ook stabiel. “Ik heb op zijn Instagrampagina al gezien dat hij aangeeft dat het goed met hem gaat.”
Binnen vierhonderd meter een AED
Iedere situatie staat echter op zich en vraagt om een adequate behandeling. Daarom probeert Van der Wel haar dorpsgenoten ook tot in de puntjes voor te bereiden. Als eigenaar en instructeur van EH&V Training, Eerste hulp en Veiligheid geeft de Zeewoldense BHV-, EHBO- en BLS-trainingen in heel Nederland, maar daarnaast is ze ook vrijwilliger bij EHBO Zeewolde, auteur van het boek ‘Help, ik heb gereanimeerd’ en dus voorzitter van de stichting BuurtAED Zeewolde.
“Het is nergens zo goed geregeld als in Zeewolde”, geeft Van der Wel aan. “Waar je ook bent in het dorp; de gemiddelde burgerhulpverlener is binnen tweeënhalve minuut ter plaatse en binnen een straal van vierhonderd meter vind je een AED.” Nu is het zaak mensen op te leiden in het gebruik van dit apparaat. “Naast de herhalingscursussen hebben we naar aanleiding van de vele aanvragen een extra basiscursus ingepland.”
Mensen die zich alsnog willen aanmelden, kunnen dat doen door te gaan naar: www.ehbozeewolde.nl/inschrijven-cursussen. “Een derde van de opbrengst gaat naar Stichting BuurtAED Zeewolde”, legt Germa van der Wel uit, “want er moeten in 2023 nieuwe onderhoudscontracten voor de buurtAED’s gesloten worden.” Dan is Zeewolde weer helemaal up-to-date.