Zeewolde

Minder steen, meer leven: Zeewolde pakt versteende tuinen aan

Tijdens de uitzending van Zeewolde Kiest op 22 april stond het vergroenen van tuinen centraal. Te gast was Sacha de Ruiter, regioadviseur Flevoland van Operatie Steenbreek. Deze landelijke stichting zet zich in om letterlijk stenen uit tuinen te breken – en zo ruimte te maken voor verkoeling, biodiversiteit en een prettigere leefomgeving. “Zeewolde lijkt groen, maar wie goed kijkt ziet veel achtertuinen vol tegels en kunstgras,” vertelt Sacha.

Waarom minder steen?

Minder tegels betekent minder hitte, meer groen, meer leven en betere afwatering. “Hele straten kunnen ‘s zomers heet worden doordat ze vol liggen met steen.

Sache de Ruiter in de uitzending van Zeewolde Kiest
Sacha de Ruiter - Stichting Steenbreek

En dat is niet alleen onaangenaam, maar ook slecht voor mens en dier,” aldus Sacha. Vooral in en rond het centrum van Zeewolde wijzen gegevens uit de klimaateffectatlas.nl op serieuze hittestress. Daarnaast zijn tuinen belangrijke plekken voor insecten, vogels en vlinders. “Een groene tuin leeft – en geeft ook vaak letterlijk iets terug, zoals geurige kruiden of fruit.”

Hoe dan?

Operatie Steenbreek werkt samen met de gemeente Zeewolde en IVN Natuureducatie om inwoners te stimuleren hun tuin te vergroenen. Naast advies en communicatie worden acties georganiseerd zoals de plantenuitdeelactie en de straatmake-over, waarbij een hele straat tegelijk de voortuinen vergroent. De plantjes worden geregeld, buren helpen elkaar en de straat knapt zichtbaar op.

Zeewolde doet ook mee aan het landelijke NK Tegelwippen, dat loopt tot 31 oktober. In dat kampioenschap strijden gemeenten om zoveel mogelijk tuintegels te verwijderen. Zeewolde zit in de poule met Ermelo en Harderwijk – en staat op dit moment fier op de eerste plaats.
Tussenstand bekijken? nk-tegelwippen.nl/rivalen/ermelo-harderwijk-zeewolde

Operatie Steenbreek stimuleert vergroening met advies, acties én tegeltaxi

Praktische hulp: de tegeltaxi

Op 26 mei rijdt de Tegeltaxi weer door Zeewolde. Inwoners kunnen tegels die ze uit hun tuin verwijderen gratis laten ophalen. “Veel mensen willen wel vergroenen, maar weten niet wat ze met de stenen moeten. Dit maakt het laagdrempelig, zegt Sacha.”

Wat plant je dan?

Sacha geeft praktische tips voor mensen die willen beginnen: “Begin klein, kijk of je zon of schaduw hebt en kies daar planten bij.” Voor de Flevolandse kleigrond zijn planten als kattenkruid, kamille, lavendel en andere kruiden heel geschikt. “Ze zijn sterk, makkelijk in onderhoud en ruiken heerlijk.”
Let op de juiste plek en grondsoort: “Een hortensia op klei werkt minder goed. Op onze website staan plantenlijsten voor elke situatie.” Op de website van Steenbreek doet de stichting regelmatig een voorstel voor type planten

Samen vergroenen werkt

De straatmake-overs zijn niet alleen goed voor het klimaat, maar versterken ook de buurt. “Je doet iets samen, de één zet koffie, de ander bakt koekjes – en de straat wordt er mooier van.” Inwoners kunnen zelf ook ideeën indienen bij de gemeente of welzijnsorganisaties als ze met buren aan de slag willen.

De droom? Elke tuin groen

Voor Sacha is vergroenen een missie. “Ik had als kind al een groentetuintje. Inmiddels ben ik tuinontwerper én adviseur. Groene tuinen zijn niet alleen mooi, ze zijn essentieel voor de toekomst van mens én natuur.” “Elke tegel die eruit gaat, is winst.” – Sacha de Ruiter, Operatie Steenbreek

Advertentie