De kosten voor de verbouwing zijn geraamd op ongeveer twaalf miljoen. Dat is inclusief voorbereidingskosten en BTW. Het bedrag zal uit de algemene reserves worden gehaald. Dit is niet gelijk noodzakelijk maar zal in 2029 gebeuren. De jaarlijkse onderhoudskosten zullen stijgen.
Ingangen
Met de verbouwing wordt gelijk een aantal andere zaken meegenomen. Zo komen er twee ingangen. De huidige ingang aan de kant van de haven wordt vervangen door een nieuwe draaideur. Aan de kant van de Gelderseweg komt een extra ingang om de toegankelijkheid van het gemeentehuis te verbeteren. Om ruimte te maken voor de nieuwe ingang moet de doorkijk vanaf de Gelderseweg dichtgemaakt worden.
FlevoMeer Bibliotheek
De FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde gaat verhuizen naar het gemeentehuis, zo blijkt uit de plannen. Vanaf de nieuwe ingang gezien zal de bibliotheek aan de rechterkant komen. Er wordt een nieuwe trap geplaatst om via de entree naar de tweede verdieping te komen. De bibliotheek wordt verdeeld over twee verdiepingen. Er komen werk- en studieplekken.
Veiligheid
Vanuit de gemeente moet er nog goed gekeken worden naar de veiligheid binnen het gebouw. Door het open karakter van de entree zal daar een en ander veranderen op gebied van veiligheid. Het is de vraag of de veiligheid van zowel medewerkers van de gemeente als medewerker en bezoekers van de bibliotheek gewaarborgd kan worden. Daar is nader onderzoek voor nodig.
Voorzieningen
Hoewel de toiletten bij de aanloophaven net vernieuwd zijn, komen er nieuwe openbare toiletvoorzieningen in de oude brandweerkazerne. Hier worden douches en toiletten geplaatst. Onder andere de bezoekers van de aanloophaven kunnen gebruik maken van deze voorzieningen. De gemeente wordt verantwoordelijk voor de schoonmaak. Verdere verdeling van kosten en verantwoordelijkheden moet nog worden vastgelegd.
Verduurzaming
De gemeente wil een verbeterslag maken op gebied van verduurzaming, klimaatcontrole en installatietechniek. De adviserend ambtenaar Schuchard legt uit dat het gemeentehuis inmiddels een energielabel B heeft, maar dat het gemeentehuis in 2050 van het gas af moet. Voor nu is dat nog niet haalbaar omdat de gemeente vanwege de netcongestie geen extra energieaansluiting kan krijgen. Wel wordt er voorgesorteerd om hier uiteindelijk naar toe te kunnen werken.
Raadzaal
Tenslotte wil de gemeente inspelen op de groei van het aantal inwoners in Zeewolde. Als het inwonersaantal boven de 25.000 komt, groeit de gemeenteraad door naar 21 zetels. De bestaande raadzaal is daarvoor te klein. Daarom gaat de raadzaal verhuizen naar de oude brandweerkazerne. Deze zal door middel van een brug verbonden worden met het huidige gemeentehuis. Om een goede keuze te maken voor de inrichting van de nieuwe raadzaal hebben de raadsleden verschillende gemeentehuizen in de omgeving bezocht.