De reuzenberenklauw komt steeds dichterbij de bebouwde kom van Zeewolde met het gevaar dat de plant zich ook hier gaat verspreiden. Dat willen we niet laten gebeuren! Daarom willen we, net als in 2018, een bufferzone langs de Spiekweg vrijhouden van berenklauwzaad zodat de opmars richting het dorp gestopt wordt.
Aan de slag met vrijwilligers
Landschapsbeheer Flevoland, Staatsbosbeheer en gemeente Zeewolde willen samen met vrijwilligers aan de slag om uitbreiding van de reuzenberenklauw te voorkomen. Op een aantal zaterdagochtenden gaan de vrijwilligers onder deskundige leiding van Landschapsbeheer met schoffel, hak of berenklauwboor aan de slag. De volgende zaterdagen zijn gepland: 25 mei, 1 en 22 juni en 6 en 27 juli van 9.30 tot 12.00 uur. Vertrekpunt: Golflaan, parkeerplaats bij Beukenlaantje.
Wil je meehelpen?
Wil jij één of meer zaterdagochtenden meehelpen om uitbreiding van de reuzenberenklauw naar het dorp te voorkomen? Meld je dan aan bij John de Vries via
Waarom wordt deze plant bestreden?
De reuzenberenklauw levert een gevaar op voor de gezondheid. Wandelaars, honden en kinderen komen makkelijk in aanraking met de brandharen op de planten en dit kan tot sterke huidirritatie (brandblaren) leiden. Daarnaast woekert de plant enorm waardoor andere, inheemse planten niet meer kunnen groeien op de plek waar de berenklauw staat.
Hoe kun je de plant bestrijden of verdere uitbreiding voorkomen?
Omdat de plant een enorme groeikracht heeft, veel zaad produceert en er gedurende het hele seizoen nieuwe planten opkomen, kost het diverse jaren om de plant geheel kwijt te raken. De meest efficiënte en milieuvriendelijke methode om de plant te bestrijden, is het maaien, afsteken en uitsteken van de planten. Het eerste doel is om zaadvorming te voorkomen in de bufferzone langs de Spiekweg. Bij de jonge planten kunnen de wortels met een scherpe schoffel doorgestoken worden. Deze methode zal echter wel een aantal jaren achter elkaar herhaald moeten worden, zodat de berenklauw uitgeput raakt en uiteindelijk niet meer terugkomt.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lodewijk van Kemenade, Landschapsbeheer Flevoland, 0320-294939