Regionieuws

“Wat je niet verliest aan energie, hoef je ook niet op te wekken”

Rolf ter Bekke, gebiedsregisseur van Liander in de provincie Flevoland, en Paul van Liempt, beleidsadviseur duurzaamheid bij de gemeente Zeewolde, waren onlangs te gast in het LOZ-programma Zeewolde Kiest. De twee spraken over actuele zaken als klimaatverandering, energietransitie, buurtuitvoeringsplannen en netcongestie.

Ter Bekke ging in de uitzending in op de taak van Liander infrastructuur te creëren om transporteren en distribueren van elektriciteit en gas mogelijk te maken, zodat mensen thuis energie kunnen gebruiken. “Wij verzorgen de hardware om de energie van a naar b te verplaatsen”, legde de gebiedsregisseur in jip-en-janneketaal uit. “Landelijk heb je TenneT en de Gasunie, die regelen vooral het hoogspanningsnet voor elektriciteit en de hoge hogedruknetten voor gas.

Paul van Liempt en Rolf ter Bekke in de studio van Zeewolde Kiest

Wij zorgen voor de regionale midden- en de laagspanning, dus ook ondergronds in de gemeente tot en met uiteindelijk de consument.” Als gebiedsregisseur zei Ter Bekke vooral in gesprek te zijn met ‘externe stakeholders’. “Daarbij moet je denken aan de verschillende gemeentes in Flevoland, de provincie zelf en ook bedrijven. Verder onderhouden we de relatie met het publiek en dat doen we vooral in samenspraak met het bestuurlijke apparaat binnen de gemeentes.”

Valencia

Een actueel onderwerp waar Ter Bekke mee bezig is, is de warmtetransitie. Hierbij treft hij Paul van Liempt regelmatig als gesprekspartner. Van Liempt zei als beleidsadviseur duurzaamheid met ‘alles’ bezig te zijn wat met energie te maken heeft. “En dat is echt heel breed”, lichtte hij toe. “Dan kan het bijvoorbeeld gaan over klimaatadaptie en biodiversiteit. We willen met z’n allen klimaatverandering voorkomen, maar we zullen ook op moeten treden tegen veranderingen die al plaatsvinden.” De link met Valencia en wat daar enige weken allemaal gebeurde, was vervolgens snel gelegd. “Moet je nagaan, 400 mm water in een paar uur. Dat moet bij ons ook niet vallen, ik geef het je te doen om dat allemaal uit de polder weg te pompen.” Voor Van Liempt was het verhaal over de overstromingen in Spanje bepaald geen ver van ons bedshow. “Het zijn zaken waarop je je moet voorbereiden, je zult na moeten denken hoe we daarmee om moeten gaan. Zo doen wij ook testen waarbij de gevolgen in kaart komen van buien die eens in de zoveel jaar voorkomen. Daar mag Liander natuurlijk ondertussen niet het slachtoffer van worden. Stroom en water zijn geen vrienden.”

Gevelisolatie

Van Liempt zei de buurtuitvoeringsplannen die geschreven worden voor de Wild-, Vissen- en Vlinderbuurt om daar ‘van het gas af’ te komen, op de voet te volgen. “De BUP’s zijn inmiddels in uitvoering. Buurtbewoners hebben eraan meegeschreven en houden momenteel huiskamersessies. Zo wordt handen en voeten gegeven aan de energietransitie. Het is heel mooi hoe dat wordt opgepakt. Wij kunnen als gemeente alleen maar faciliteren en misschien een lening verzorgen, uiteindelijk zullen de mensen het toch zelf moeten doen.” Waar de gemeente bijvoorbeeld over meedenkt, is gevelisolatie. “Je moet het zo zien: wat je niet verliest aan energie, hoef je niet op te wekken”, legde Van Liempt uit. “Wel zul je rekening moeten houden met de aanwezigheid van vleermuizen, huismussen en zwaluwen. Als consument moet je daarvoor een onderzoekje doen. Dat kan ook gezamenlijk, integraal voor de hele gemeente. Op basis van het onderzoek kan een spouwmuur dan worden geïsoleerd. Wel moet er dan voor de beesten een vervangend verblijf worden geregeld. Woonpalet had daar al op voorgesorteerd: overal zie je kastjes voor de mus en de vleermuis.”

2029

Ter Bekke ging ten slotte nog in op de actuele stand van zaken rond netcongestie, de ‘file’ op het elektriciteitsnetwerk. “We kunnen er niet omheen dat veel bedrijven daarmee te maken hebben. Een nieuwe of extra aansluiting is daardoor momenteel niet mogelijk. Bedrijven komen hiervoor op een wachtlijst te staan. Er zal echt gewacht moeten worden tot de congestie is opgeheven.” Het bouwen van woningen kan wél gewoon doorgaan, hiervoor heeft de netcongestie geen nadelige gevolgen, zo vertelde Ter Bekke. “Woningen kunnen gewoon worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Dat komt doordat we werken met prognoses. We hadden er al rekening mee gehouden, een deel van het vermogen was al beschikbaar.” De congestie zit ‘m vooral in de hoogspanningsleidingen. Ter Bekke: “Als Liander hebben we geen congestie, het zit ‘m echt bij het landelijke netwerk van TenneT. De verwachting is dat de netcongestie in Flevoland pas in 2029 opgeheven zal zijn.”

Advertentie