Regionieuws

St Jansdal Harderwijk vanaf 1 april volledig rookvrij

Op het ziekenhuisterrein in Harderwijk is het na 1 april niet meer toegestaan om te roken. De rookhokjes bij de hoofdingang en bij de Spoedeisende Hulp zullen verdwijnen. “We willen positieve gezondheid stimuleren”, legt Leonie Boven van de Raad van Bestuur uit. “Daarbij hoort een rookvrije omgeving voor zowel patiënten, bezoekers als medewerkers. Juist een ziekenhuis speelt een belangrijke rol in de promotie van gezondheid.” 

Nieuw rookbeleid St Jansdal per 1 april

Landelijke trend

St Jansdal volgt met deze beslissing de landelijke trend. In het afgelopen jaar maakten meerdere ziekenhuizen de stap naar volledig rookvrij. “Roken is de belangrijkste te voorkomen oorzaak van ziekte en (vroegtijdig) overlijden”, aldus Boven. “Per jaar sterven er meer dan twintigduizend mensen als gevolg van roken en enkele duizenden door meeroken. Het is daarom logisch dat wij roken willen ontmoedigen. Maar we beseffen dat dit voor rokers met name in stressvolle periodes moeilijk is.”

Een ziekenhuis en roken kan gewoon niet samen

De groep rokers zal een stuk verder moeten lopen om een sigaret op te steken. “Maar het positieve effect voor iedereen die ons ziekenhuis betreedt vinden we belangrijker”, legt Boven uit. “Mensen krijgen geen rook meer binnen bij de hoofdingang. Bovendien voelen mensen die gestopt zijn zich niet getriggerd om een sigaret op te steken. Medewerkers mogen ook niet meer op het terrein roken. Rookpauzes vinden plaats in de reguliere pauzetijd. Daarnaast is het dragen van dienstkleding tijdens het roken niet meer toegestaan. Rokers moeten zich dus omkleden. We willen niet dat onze patiënten tijdens het werk geconfronteerd worden met een rooklucht in de uniformen.”

Roken maakt je ziek

Cardioloog Eugène van Beek ziet de gevolgen van roken dagelijks in z’n spreekuur. “Een ziekenhuis en roken kan gewoon niet samen”, zegt hij. “Roken maakt je ziek en beïnvloedt je genezing, dat moet je dus niet willen. De brandweer gooit tijdens het blussen ondertussen toch ook geen benzine op het vuur? In de kliniek merkt Van Beek dat iedereen kan stoppen. “Mensen die opgenomen worden met een hart- of herseninfarct stoppen vrijwel allemaal per direct. De waarschuwing van het lichaam is helder en mensen schrikken zich een ongeluk. Sigaretten zijn uit het zicht en dat maakt het makkelijker. Daarnaast ondersteunen we de patiënten zoveel als mogelijk, bijvoorbeeld tijdens de hartrevalidatie.”

Mensen krijgen het pas weer moeilijk als ze thuis in hun vertrouwde omgeving komen, waar roken het normale patroon was. Van Beeks advies is duidelijk: “Zie stoppen met roken als een oplossing, niet als een probleem.”

Advertentie