Regionieuws

Boeren en inwoners Zeewolde Oosterwold voelen zich boos en bedreigd door mogelijke komst van megakazerne

Boeren in Zeewolde Oosterwold hebben gereageerd op de recente ontwikkelingen rondom de defensieplannen, waarbij Oosterwold ook wordt genoemd als een mogelijk zoekgebied. Dit komt naar voren naar aanleiding van een voorstel van de gemeente Zeewolde aan Defensie. Met een persbericht laten zij weten hoe er over deze plannen wordt gedacht en hoe dit door hen is ontvangen. Begin 2025 zal er in Zeewolde Kiest aandacht zijn voor dit onderwerp en worden gesproken met de diverse partijen.

Boeren en inwoners aan de Gruttoweg, Kluutweg en Tureluurweg in Zeewolde maken zich grote zorgen over de mogelijke komst van de megakazerne op hun grond. Onlangs viel bij de bewoners van dit gebied een brief op de mat, beginnend met “Geachte bewoner”. Uit de brief valt op te maken dat de Gemeente Zeewolde het gebied heeft voorgesteld als voorkeursgebied voor een megakazerne aan het Rijk. De Gemeente heeft hierbij niet eens de moeite gedaan om de bewoners en ondernemers persoonlijk te informeren.

Zo’n twee jaar geleden werd openbaar dat Defensie op zoek is naar een locatie voor de bouw van een megakazerne. Het gaat om een kazerne van ca 500 hectare, zo groot als 750 voetbalvelden. Zeewolde staat op de nominatielijst vanwege de ruimte die het lijkt te hebben. Wethouder Hermans van Gemeente Zeewolde heeft aangegeven het gebied Oosterwold wel geschikt te vinden.

Een nagebouwde tank op het land bij een boer langs de A27
Tank op landbouwgrond langs de A27 te Zeewolde (buurtinitiatief): “STOP megakazerne beneden peil”

"Daarmee heeft hij het gebied van deze Zeewoldenaren in de uitverkoop gezet."

Boeren overvallen door uitblijven van participatie

Kwalijk en zorgelijk is dat de betreffende agrariërs in de brief moesten vernemen dat hun gebied door Gemeente Zeewolde is voorgesteld als voorkeursgebied. De bewoners hebben in een eerder stadium wel een zienswijze mogen indienen, maar zijn daarna niet verder betrokken bij het besluitvormingsproces.
“We voelen ons niet gezien en niet gehoord; er is geen enkel contact met ons gezocht,” aldus een bewoner van het gebied. “Het is alsof we gewoon even van ‘de kaart’ kunnen worden geveegd. Wij wonen nu eenmaal verder weg van het dorpscentrum, dus zijn wij voor de gemeente inwisselbaar. We werden overvallen met dit nieuws en willen helemaal niet weg. Wij werken hier aan gezonde voedselproductie en aan de toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.”

“In lijn met de algemeen geldende burgerparticipatie die voortvloeit uit de Omgevingswet horen besluiten die op deze schaal worden genomen, en een dergelijk grote impact hebben, in overleg met de lokale bedrijven, bewoners en belanghebbenden plaats te vinden en niet zomaar te worden opgelegd”.

Vruchtbaarste landbouwgrond van Europa

In het gebied worden vele producten voor de consumptie geteeld, waaronder aardappels, uien, spruiten en suikerbieten voor met name de Nederlandse en de lokale markt. De kazerne zou maar liefst 500 hectare groot moeten worden. Dit gaat over ruim 5 miljoen vierkante meter waar geen gezond voedsel meer geteeld kan worden met de komst van een megakazerne.

De meeste agrariërs en gezinnen in het gebied werken en wonen hier al sinds de inpoldering van Flevoland. Na een strenge selectieprocedure werden zij en hun ouders uitverkorenen en dé pioniers die dit destijds nog onontgonnen land mede hebben mogen vormgeven en cultiveren. Al decennialang werken en leven deze hardwerkende, gepassioneerde boeren aan het telen van gezond voedsel. Wereldwijd staan de agrariërs in het gebied bekend als toonaangevend en innovatief op landbouwgebied. De meeste bedrijven zijn gezinsbedrijven, waarbij zowel (groot)ouders en kinderen met elkaar samenwerken en de volgende generatie niets liever wil dan het levenswerk van hun (groot)ouders voortzetten.

Het gedwongen vertrek van deze agrariërs zou niet alleen een ramp zijn voor deze mensen zelf, maar ook voor de Nederlandse voedselproductie, omdat daarmee een groot deel van de vruchtbaarste grond van Europa zou verdwijnen.

"Beneden peil: Strategisch een domme zet"

"Omdat het gebied ver onder NAP ligt, is het ook strategisch een domme en onverantwoorde zet om juist hier een megakazerne te bouwen. Er hoeft maar iets te gebeuren en het hele gebied staat diep onder water. Dat weet de ‘vijand’ natuurlijk ook. Als de dijken die Flevoland beschermen worden aangevallen, verzuipt niet alleen het betreffende gebied, maar nagenoeg heel Flevoland."

Leegstand bij Defensie

“Defensie wil voor een dubbeltje op de eerste rang, maar houdt geen rekening met het vreselijke leed dat ze veroorzaken door mensen en hun agrarische bedrijven van hun land te jagen”, zegt een bewoonster.

“Er staan maar liefst 68 locaties leeg van Defensie, laat ze daar mee aan de slag gaan en uitbreiding zoeken op hun huidige locaties i.p.v. hier onherstelbare schade aan ons en aan het landschap aan te richten, vult ze aan.”

Handen inéén

De buurtbewoners hebben onderling goed contact en werken op agrarisch gebied veel samen. Zij hebben nu ook de handen inéén geslagen om zich keihard in te zetten om te voorkomen dat hun land en woningen ‘geplunderd’ en hun gezinnen verjaagd worden. Zo geven zij zelf aan.

Advertentie