Hiermee verbinden zij zich voor drie jaar aan de landelijke aanpak van het Nationaal Huidfonds om huidkanker terug te dringen. "Het is belangrijk dat mensen weten wat ze kunnen doen om zich te beschermen tegen de zon," zegt wethouder Annemieke Wesselink-Dijkstra (Lelystad).
Concrete acties in Flevoland
De regionale campagne bestaat uit drie onderdelen:
• Beschermende maatregelen op scholen, sportverenigingen, kinderdagverblijven, stranden en bij evenementen. Denk aan schaduwdoeken en pompjes met zonnebrandcrème aan ‘smeerpalen’.
• Bewustwordingscampagne via online en offline kanalen.
• Beleidsverankering , oftewel aandacht voor zonbescherming in lokaal beleid van organisaties en gemeenten.
Volgens Simone Kukenheim, directeur van GGD Flevoland, is de inzet breed gedragen:
"We willen onze (jonge) inwoners beter beschermen tegen huidkanker. Het is goed te merken dat we in Flevoland samen de urgentie zien."
Zonvenant: samenwerking tegen huidkanker
Het Zonvenant is een landelijke intentieverklaring van het Nationaal Huidfonds. Organisaties die zich aansluiten werken minimaal drie jaar actief mee aan het voorkomen van huidkanker. Steeds meer partijen doen mee, in Lelystad zijn de eerste organisaties aangemeld. In Zeewolde moet dit nog gaan gebeuren. GGD Flevoland hoopt snel de eerste aanmeldingen te kunnen ontvangen.
Zon grootste veroorzaker huidkanker
Jaarlijks krijgen bijna 80.000 mensen in Nederland de diagnose huidkanker. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker in het land. Blootstelling aan UV-straling is de belangrijkste oorzaak. Het aantal gevallen stijgt sneller dan in andere Europese landen.
Weren, kleren, smeren
Preventie is mogelijk met drie eenvoudige stappen:
1. Zoek de schaduw op (weren),
2. Draag bedekkende of UV-werende kleding (kleren),
3. Smeer onbedekte huid in met zonnebrandcrème (minimaal factor 30, met UVA-filter).
Check de zonkracht in apps zoals het KNMI of Weeronline en herhaal het smeren elke twee uur bij zonkracht 3 of hoger.