Politiek

Oppositiepartijen lopen weg van besloten vergadering

 Er is donderdagavond een spreekwoordelijke bom gebarsten in het gemeentehuis van Zeewolde. Het besluit om een deel van de raadsinformatieavond achter gesloten deuren te houden, is heel slecht gevallen bij de oppositiepartijen. Het besloten deel gaat over de wens om twee erven van veeboeren aan de Ossenkampweg te kopen.

Yvonne van Bruggen (Actief Zeewolde), Bouwe van der Weide (CDA), Samee Sabur (D66) en Martijn Wortman (VVD) gaven aan het begin van de avond al aan niet akkoord te zijn met het feit dat een deel van de vergadering in beslotenheid zou worden gehouden en meldden daar niet bij aanwezig te zullen zijn. Tamara Baas (ChristenUnie) had het daar moeilijk mee, deelde ze na afloop van het open deel. “Ik ben verbijsterd door de reacties van de oppositie en heb er de hele avond last van gehad. Het zit me hoog.”

Oppositiepartijen lopen weg van besloten vergadering

Een grof schandaal

Van Bruggen: “Dit is een grof schandaal. Wat valt er te verbergen? Het is een openbaar collegebesluit geweest en zelfs de prijzen van de grond zijn al bekend. Dan kun je toch zo het gesprek aangaan? Ik vind dit een heel foute keus en heb ze ook gezegd: ‘Gaan we monopolie spelen?’

Gisteravond kregen we een mail dat het opeens in beslotenheid moest. En dat terwijl de coalitie altijd roept transparant en open te zijn. Nou, van z’n leven niet.”

De hele gang van zaken rond de geplande aankoop zit Van Bruggen ook absoluut niet lekker. “Ik wil eerst eens helder in kaart zien om hoeveel percelen het gaat en wat de kosten daarvan zijn, want dit gaat schrikbarend worden. Hierdoor zadel je de inwoners op met een enorme post.” En dat terwijl er nog niet eens alles duidelijk is, geeft Van Bruggen aan. “De woningbouwlocaties moeten we nog helemaal bepalen. De wet- en regelgeving is daar nog niet duidelijk over, want zij hebben helemaal geen recht op die stikstof.”

Dat gaat alleen maar erger worden

Actief Zeewolde heeft met CDA, VVD en D66 gesproken om gezamenlijk dit statement te maken. “Misschien moet ik dit weekend maar eens een mail sturen met het verzoek ons op de hoogte te stellen van wat er in beslotenheid besproken is. Het college dient ons als raad van informatie te voorzien. Dat is een wettelijke plicht.” Ze schudt haar hoofd: “Ze (de coalitie, red.) kunnen alles bepalen en dat gaan ze doen ook. Dat gaat alleen maar erger worden.”

Eerder vandaag maakte het college bekend dat zij voornemens zijn de genoemde percelen op te kopen. In de stukken verklaart het college dat men met het aankopen van deze erven en bijbehoren rechten, een kans ontstaat om in elk geval voor de realisatie van Trekkersveld IV de noodzakelijke stikstof compensatie voorhanden te hebben. Vanuit een extern rapport, wat niet openbaar gemaakt is van Sweco, zou blijken dat door deze aankoop een overschot aan stikstofrechten word gerealiseerd nadat Trekkersveld IV extern is gesaldeerd. Dit zou betekenen dat er stikstofruimte overblijft die kan worden aangewend voor de nog nader planologisch uit te werken delen van Polderwijk-Noord.

Woningbouwproductie waarborgen

Om te bepalen of dit toereikend is moet eerst duidelijk zijn welke stikstofdepositie deze uitwerkingsgebieden in Polderwijk-Noord precies vraagt. Dit is met de uitgestelde Aerius calculator tot januari 2023 nog niet met zekerheid te zeggen, maar de stikstofruimte die overblijft zou voldoende moeten zijn om de voortgang van de woningbouwproductie te waarborgen

Advertentie