Zeewolde

Voorjaar 2025 officiële opening zonnepanelenpark Zonnewoud

Thijs van Daalen, secretaris van Zeenergie Coöperatieve vereniging U.A., verwacht dat zonne(panelen)park Zonnewoud in de kop van het Horsterwold voorjaar 2025 officieel wordt geopend.

Hij hoopt dat er dan ‘veel meer van het idee van wat natuurinclusiviteit rondom zonnepanelen inhoudt’ zichtbaar is. Dit zei hij onlangs in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde.

De eventuele komst van het Zonnewoud had voorjaar 2020 nogal wat voeten in de aarde. Met de kleinst mogelijke meerderheid (tien om negen) ging de gemeenteraad er destijds mee akkoord.

Thijs van Dalen in fleurige blouse in de studio van Zeewolde Kiest

Vóór waren de fracties van VVD (3), ChristenUnie (3), D66 (2) en PvdA/GroenLinks (2), tegen die van Leefbaar Zeewolde (5), CDA (2), Zeewolde Liberaal (1) en BurgerBelang (1). Er was veel weerstand tegen het park vanuit de samenleving. Hans Brouwer zamelde zo’n 1.500 protesthandtekeningen in. Later zwengelde Rob Smeets (Zeewolde Liberaal) een integriteitsonderzoek aan, waarbij het hele voortraject van het ambitieuze project onder de loep werd genomen en de latere wethouder Erik van de Beld nog was betrokken.

Uiteindelijk bleek de soep echter veel minder heet dan deze was opgediend en gingen de plannen gewoon door. Sinds 15 december vorig jaar is het park operationeel. “Het moet een natuurinclusief park worden”, vertelde Thijs van Daalen vorige week in Zeewolde Kiest. “Alleen hebben we tot nu toe niet de mogelijkheid gehad de grond te bewerken en in te zaaien. Dat wordt door een lokaal groenbedrijf gedaan. Het inzaaien zal naar verwachting ergens in de zomer zijn, de boompjes volgen in oktober/november.”

Buurtbatterijen

Van Daalen is er absoluut voorstander van dat de energie die door het Zonnewoud wordt opgewekt in Zeewolde zelf kan blijven. “We zijn daar met onze collega-projectontwikkelaar Sunvest over aan de praat. Ook zou het mooi zijn als die energie voor een deel kan worden opgevangen in buurtbatterijen.” Van Daalen, zelf voormalig wethouder, realiseert zich dat dergelijke batterijen nogal wat ruimte in beslag nemen. “Waar je zo’n buurtbatterij neerzet heeft natuurlijk met ruimtelijke ordening te maken. We horen van de gemeente Zeewolde dat er veel bezwaren van buurtbewoners worden verwacht. Omdat zij een stukje groen in hun wijk weggenomen zien worden. Dat maakt het wat ingewikkelder. We hebben natuurlijk wel te maken met wijken die verder al compleet zijn.” Momenteel gaat de energie van het Zonnewoud nog naar het onderstation aan de Bloesemlaan, hetgeen niet de uiteindelijke wens is van Van Daalen en zijn Zeenergie. “Van het onderstation gaat de energie vervolgens het hoogspanningsnet op. Daar heb je natuurlijk wel te maken met netcongestie. Het mooist zou zijn als de energie rechtstreeks in Zeewolde zou kunnen blijven.”

Scholen uitnodigen

Wie nu een blik werpt op het Zonnewoud, treft een nog onafgemaakt park aan. De grond is momenteel weliswaar aan het opdrogen, maar het ziet er volgens Van Daalen ‘nog niet uit’. “Maar volgend voorjaar hopen we dat het park een heel andere aanblik heeft. Het wordt na de opening tussen zonsopgang en zonsondergang opengesteld voor publiek. Mensen kunnen er dan vrij in- en uitlopen. We gaan vervolgens ook scholen uitnodigen en de leerlingen laten zien hoe zo’n park functioneert, hoe de energie gebruikt kan worden en niet te vergeten wat natuurinclusiviteit rondom zonnepanelen inhoudt.”

 

Advertentie