Zeewolde

TNO schiet gaten in plan datacenter

Vooral op het gebied van zonne-energie en het benutten van restwarmte schiet het plan voor het Meta-datacenter in Zeewolde tekort. Dat is de conclusie van onderzoeksbureau TNO.

De bevinding is voor het Rijksvastgoedbedrijf aanleiding de grond die Meta nodig heeft voorlopig niet te verkopen, zo werd vrijdag bekend. Het datacenter is daarmee verder op losse schroeven komen te staan. Uit het volledige rapport van TNO blijkt dat de informatie die de gemeente Zeewolde en Meta hebben aangeleverd behoorlijke tekortkomingen kent.

TNO schiet gaten in plan datacenter

Het Rijksvastgoedbedrijf wil dat de daken en gevels van het datacenter maximaal gebruikt worden voor het opwekken van zonne-energie. Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, ziet dat niet zitten. Het zou het risico op een brand vergroten en de gebouwen lastig te verzekeren maken.

TNO erkent dat in 2020 de verzekerbaarheid van bedrijfspanden met daarop zonnepanelen inderdaad 'onderwerp van discussie' was. Maar inmiddels zijn er verschillende stappen gezet om de kans en gevolgen van een brand met zonnepanelen te reduceren, zo zegt TNO.

Daardoor zouden verzekeraars mogelijk wel bereid zijn om het datacenter te dekken. "TNO onderschrijft dat verzekerbaarheid lastig kan zijn, maar niet op voorhand onmogelijk. Uit de informatie blijkt niet dat men in contact is geweest met verzekeraars over de verzekerbaarheid."

Op bijgebouwen zou het plaatsen van zonnepanelen wel mogelijk zijn, zo zeggen Meta en de gemeente Zeewolde. Maar informatie over het aantal panden en de oppervlakte van de daken ontbreekt, concludeert TNO. "Er kan daarom geen toets worden gedaan of er maximale opwekking is op de daken." Ook de keuze om geen zonnepanelen op de gevels van gebouwen te plaatsen wordt volgens TNO onvoldoende onderbouwd.

Restwarmte

Een andere belangrijke voorwaarde die het Rijksvastgoedbedrijf stelt aan de verkoop van de grond is dat de restwarmte die het datacenter genereert daadwerkelijk wordt hergebruikt. De gemeente Zeewolde en provincie Flevoland zien een warmtenet voor zich, dat woningen in Zeewolde en mogelijk ook Harderwijk verwarmt. De restwarmte van het datacenter zou het warmtenet (deels) kunnen voeden.

Hoewel de mogelijkheden voor een warmtenet serieus onderzocht worden is daarmee nog niet gezegd dat het er ook daadwerkelijk komt. Een besluit daarover zal pas over anderhalf tot twee jaar vallen. "Dit is nog geen garantie dat de restwarmte van het datacenter wordt hergebruikt", zo concludeert TNO.

Koelwater

Twee andere voorwaarden hebben betrekking tot koeling van het datacenter en het energieverbruik daarvan. Het grootste deel van het jaar kunnen de serverhallen gekoeld worden met een systeem dat géén koelwater nodig heeft.

Op hete momenten moet er wel water gebruik worden. Het gaat dan om vijf dagen per jaar. "Er wordt opgemerkt dat dit gebaseerd is op een totaal aantal uren gelijk aan 5 dagen, waarbij deze uren verspreid zijn over meerdere dagen tijdens de zomermaanden."

Op de moment dat koelwater noodzakelijk is zal dit onttrokken worden aan het oppervlaktewater. "Regenwater wordt opgevangen in bergingsvijvers, maar het is niet duidelijk of dit ook wordt ingezet voor het koelen van het datacenter."

Tot slot concludeert TNO dat er geen plan is aangeleverd waarin beschreven staat hoe de komende jaren wordt omgegaan met nieuwe technieken en de dan gelden norm voor efficiënte datacenters.

Onzeker

Of Meta en de gemeente Zeewolde alsnog gaan proberen het datacenter gerealiseerd te krijgen is onduidelijk. Meta gaf onlangs aan de plannen voorlopig 'te pauzeren'. En na de gemeenteraadsverkiezingen in maart hebben de partijen die tegen de komst zijn een behoorlijke meerderheid.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

 
Advertentie