Uiterlijk maandag 6 december wil het St Jansdal een laatste voorstel van de verzekeraars op de mat hebben. Vervolgens maakt het ziekenhuis de balans op. Dan zal het laten weten met welke zorgverzekeraars er wel afspraken gemaakt worden. Mensen kunnen daar bij de keuze voor een zorgpolis voor 2022 dan rekening mee houden.
Zorg niet (volledig) vergoed
Op het moment dat een zorgverzekeraar geen afspraken met een ziekenhuis heeft, betekent dit dat de zorg daar niet automatisch en volledig wordt vergoed. Het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat er pas op het allerlaatste moment contracten worden gesloten.
De standpunten van de zorgverzekeraars en het ziekenhuis liggen op dit moment ver uiteen, zo laat het St Jansdal weten. Sinds oktober worden er gesprekken gevoerd, maar die hebben dus nog niks opgeleverd.
"De meeste verzekeraars zetten tijdens deze onderhandelingen in op het leveren van aanzienlijk minder patiëntenzorg en krimp van het ziekenhuis in 2022", zo zegt het ziekenhuis. "Het St Jansdal herkent het idee van deze verzekeraars niet dat er te veel of overbodige zorg wordt geleverd."
'Maatschappelijk onacceptabel'
"Wij leveren passende zorg die hun verzekerden nodig hebben en wij kunnen dat ook aantonen met behulp van modellen die door verzekeraars zelf zijn ontwikkeld", zegt bestuurder Arend Jan Poelarends. "Het is maatschappelijk onacceptabel dat het zorgaanbod minder zou moeten worden. Flevoland heeft roerige jaren gekend. Zeker daar is stabiliteit nu zo belangrijk en kan krimp niet aan de orde zijn. Maar ook in Harderwijk willen we juist de IC vergroten en de verpleegafdelingen renoveren."
Zilveren Kruis en VGZ
De belangrijkste zorgverzekeraars voor St Jansdal zijn Zilveren Kruis en VGZ. Bij die bedrijven is 75 procent van de patiënten van St Jansdal verzekerd. Het ziekenhuis omschrijft de gesprekken met Zilveren Kruis als 'constructief' en heeft er goede hoop op dat dit snel tot een contract zal leiden.
Over de onderhandelingen met VGZ zegt St Jansdal dat deze 'veel tijd kosten'. Het ziekenhuis zegt dat andere zorgverzekeraars, waaronder Menzis en ASR, met hun meest recente voorstel 'inzetten op afbouw van het zorgaanbod'.
Mogelijk bezuinigingen
Als een deal met verzekeraars uitblijft, vreest het ziekenhuis 'harde bezuinigingen door te moeten voeren' en de zorg in Harderwijk en Lelystad te moeten afschalen. In een brief aan de verzekeraars schrijft het ziekenhuis: "Uiteraard zijn wij bereid om met jullie te blijven kijken hoe de zorg slimmer en daarmee goedkoper geleverd kan worden. Daar is alleen meer tijd voor nodig en kan niet tijdens een COVID-crisis van ons gevraagd worden."
Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.