Zeewolde

OM wil terugbetaling 78.000 euro voor illegale meststort

Een veehouder in Zeewolde die illegale meststoffen op zijn land liet storten, moet de 78.000 euro die hij daarmee verdiende terugbetalen. Dat stelde het Openbaar Ministerie maandag tijdens een grote mestfraudezaak bij de rechtbank in Amsterdam.

De illegale mest was volgens RTV Utrecht afkomstig uit een biogascentrale in Bunschoten. In die centrale worden voedselresten gebruikt om biogas op te wekken. Onderin de vergistertanks blijft een dikke smurrie over die digestaat wordt genoemd. Normaal gesproken wordt dit spul verbrand of gecomposteerd, maar de eigenaren van de biogascentrale zouden het ook als meststof hebben aangeboden. Volgens de huidige wet- en regelgeving is dat niet toegestaan.

OM wil terugbetaling 78.000 euro voor illegale meststort

Tenminste drie bedrijven zouden het digestaat hebben afgenomen. Bedrijven uit Putten en Eemdijk ontkennen bij de fraude betrokken te zijn geweest. De agrariër uit Zeewolde bestrijdt alleen de vergoeding die hij ervoor zou hebben gekregen. Volgens het OM ging het om 3000 ton en kreeg de boer 78.000 euro omdat hij het op zijn land toeliet. Volgens de boer kreeg hij voor de ruim 100 leveranties aan zijn bedrijf niet veel meer dan 36.000 euro. Ontkennen was voor de Zeewolder boer ook geen optie, omdat er digestaat op zijn bedrijf is gevonden. In de stof werden op een bepaald moment te hoge concentraties zware metalen aangetroffen. De Zeewolde boer zegt hier niets van te hebben geweten.

Zeven zittingsdagen

De zaak tegen de drie boeren is overigens maar een klein onderdeel van de totale mestfraudezaak, die in totaal zeven dagen in beslag zal nemen. De eigenaren van de biogascentrale in Bunschoten zijn de hoofdverdachten in de zaak. Hen wordt onder meer jarenlange valsheid in geschrifte ten laste gelegd en mogelijk is er ook sprake van een criminele organisatie. Tijdens een tweede zittingsdag wordt dinsdag bovendien gekeken naar de export van digestraat naar Duitsland.

Gps-trackers

Om de omvang van de mestfraude en de betrokkenen in beeld te krijgen, deed het Openbaar Ministerie jarenlang onderzoek. Daarbij werden onder meer gps-trackers op vrachtauto's van een transportbedrijf geplaatst en werd een geheime camera opgesteld.

De rechtszaak zou eigenlijk al vorig jaar december dienen, maar tijdens die behandeling werd de rechter binnen een uur al gewraakt. Hij dacht de avond ervoor een e-mail naar zijn collegarechters te hebben gestuurd, maar door een verkeerde knop kregen ook de advocaten een mailtje waaruit de vooringenomenheid van de rechter zou blijken.

Provincie wil centrale sluiten

De provincie Utrecht heeft in maart van dit jaar alle vergunningen van de biogascentrale al ingetrokken. Maar omdat de eigenaren in beroep zijn gegaan, draait de installatie nog steeds. De zaak over de ingetrokken vergunningen is inmiddels bij de Raad van State beland en zal volgens RTV Utrecht later dit jaar behandeld worden.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie