Het clubhuis van het Windpark
“De boeren in het gebied ontwikkelen samen met het project team het toekomstige windpark. Dan is het niet meer dan logisch dat het projectkantoor in het gebied staat, aldus Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma. “Ik noem ons nieuwe kantoor weleens ‘het clubhuis’: onze leden/boeren lopen makkelijk binnen als ze vragen hebben en de lijnen met de gemeente en omwonenden zijn kort. Vanuit onze ramen zie je de huidige molens. En straks de nieuwe! We zijn blij dat we ons nieuwe kantoor hier hebben geopend.”
Grootste boeren/burgerwindcollectief
Het projectgebied van Windpark Zeewolde beslaat ruim 300 vierkante kilometer. Binnen dit gebied is meer dan 90% van de boeren, bewoners en ondernemers al aandeelhouder; samen vormen zij het grootste boeren/burgerwindcollectief van Europa.
Wethouder Ewout Suithoff “Ik ben er erg trots op dat het grootste Nederlandse windmolenpark op land wordt gerealiseerd in Zeewolde. Een uniek Windpark dat gerealiseerd wordt door de goede samenwerking tussen de boeren, bewoners en ondernemers uit het buitengebied van Zeewolde. Wat ik ook erg mooi vind aan dit project is dat inwoners van Zeewolde allemaal mee kunnen doen. Zo trekken we samen op bij de opwekking van duurzame energie.”
Al meer dan 90% van de bewoners van het buitengebied participeert dus al, maar ook na de bouw zal er een aantrekkelijke lening komen voor inwoners uit de dorpskern zodat ook die mee kunnen doen.
Voor diegene die nu al mee willen doen zou dit kunnen via de Nieuwe Molenaars, op de website daarvan staat de nodige informatie.
Wethouder Suithoff toont zich tegenover onze verslaggever tevreden over het aantal participanten, al 200 boeren participeren in dit project. En omdat alle boeren mee kunnen doen is dit ook goed voor de boeren waar hun turbine gesaneerd wordt. "Dan is een alternatief verder ook niet nodig", aldus de wethouder.
Aanbesteding en financiering
"Op het kantoor zullen tientallen projectmedewerkers gaan werken" vertelt de heer Sieburgh Sjoerdsma aan onze verslaggever. Maar ook ledenwerkgroepen gaan aan de slag. Eigen leden worden betrokken in de aanbesteding. Dat zal de grootste taak zijn aankomende tijd; inkopen van turbines, wegen, kabels etcetera.
Op het moment dat dat rond is zal er naar de bank gegaan worden om vanuit daar te gaan bouwen. Over 2 jaar zal het project klaar moeten zijn, daarna zal er niet heel veel gebeuren vanaf het kantoor, want dan draait het windpark. Wanneer het project klaar is, is het naast het grote collectieve project ook nog eens het meest grote windproject met de 320 MW opbrengst. De 91 grotere molens die de 220 huidige vervangen leveren 3 keer zoveel stroom als de huidige turbines. Windpark Zeewolde levert hiermee vanaf 2020 groene stroom voor ruim een kwart miljoen huishoudens.
Vanuit het eigen gebied is het prettig om een werkplek te hebben. Ook, zoals eerder genoemd, is het kantoor noodzakelijk zodat leden binnen kunnen komen lopen voor vragen en om gezamelijk met de leden te werken.