Zeewolde

Defensie moet afweging maken tussen landbouwgrond, natuur en veiligheid, een complexe keuze

Tijdens de uitzending van Zeewolde Kiest op 21 januari bespraken agrariërs Gert Jan van Dongen en Martin Heinsbroek, petitie-initiatiefnemer Jannick van Vuuren en raadslid Arjan Kremer (ChristenUnie) de mogelijke vestiging van een militaire kazerne in Oosterwold. Gedurende het interview met presentator Mannes Schoppink kwamen hun zorgen, inzichten en oproepen uitgebreid aan bod.

Een belangrijk terugkerend thema is het behoud van vruchtbare landbouwgrond. Gert Jan van Dongen, agrariër in het zoekgebied, benadrukte: "De grond in Flevoland behoort tot de meest vruchtbare van Europa. Het opofferen hiervan voor een kazerne is een economische en ecologische misser."
Raadslid Arjan Kremer van de ChristenUnie erkende dit later in de uitzending ook, met kanttekening: "Oosterwold staat bekend om de vruchtbare landbouwgrond. Dat maakt deze locatie tot een waardevolle bron voor onze voedselzekerheid. Tegelijkertijd moeten we erkennen dat woningbouwplannen hier al lopen, waardoor de impact deels onvermijdelijk is."

Een AI afbeelding van een defensie terrein in de polder

Volgens Kremer zou de keuze voor een kazerne hier meer consistentie brengen in de ruimtelijke inpassing dan verdere versnippering van de verschillende functies anders dan agrarisch in de verschillende gebieden.

Oosterwold als zoekgebied

Het aanwijzen van Oosterwold als zoekgebied kwam voor veel betrokkenen onverwacht. "We hadden nooit verwacht dat ons gebied in beeld zou komen. We wisten van de plannen bij de Spiekweg, maar de brief over Oosterwold kwam als een schok" Aldus Heinsbroek.

Aanvankelijk leek de Spiekweg de voorkeurslocatie, maar na signalen over beperkingen in dat gebied werd Oosterwold opnieuw bekeken door een onderzoeksbureau. Een belangrijke factor was dat de oude windmolens in dit gebied in 2026 verdwijnen. Hier werd het onderzoeksbureau op gewezen. Daaruit kwam de conclusie dat dit zou ruimte kunnen geven om wel een kazerne in te plannen.. Kramer erkende tegelijkertijd dat deze keuze vooral pragmatisch lijkt en bekritiseerde de communicatie rond deze stap.

Wat ging goed en wat niet?

De communicatie rondom het aanwijzen van Oosterwold als zoekgebied is voor de betrokkenen een pijnlijk punt. "We werden niet tijdig en niet door de juiste partijen geïnformeerd. Het voelde alsof we er zelf achter moesten komen." Vertelt Heinsbroek.
Volgens Kremer zijn er wel stappen ondernomen om inwoners te informeren. "In januari 2023 heeft Defensie een bijeenkomst georganiseerd om de mogelijke locaties in Zeewolde toe te lichten. “Daarbij werd ook Oosterwold als optie genoemd." Toch gaf hij toe dat de Raad zelf ook niet vooraf geïnformeerd werd over de toevoeging van Oosterwold als zoekgebied. "Het was geen formeel voorstel vanuit het college aan de Raad, maar een stap die in samenspraak met Defensie is ontstaan." Kremer benadrukte dat hier lessen uit te trekken zijn: "Er moet meer transparantie zijn richting inwoners én de Raad."

Impact op de gemeenschap: onzekerheid en stagnatie

De onzekerheid rondom de plannen heeft een diepe impact op de gemeenschap in het zoekgebied. Heinsbroek legde uit: "We zitten in een situatie waarin we niet weten of onze bedrijven hier kunnen blijven bestaan. Het is onmogelijk om toekomstplannen te maken. Banken zijn terughoudend met financiering, en dit brengt niet alleen stress voor ons, maar ook voor onze gezinnen."
Van Vuuren bracht het persoonlijke perspectief naar voren: "Mijn zoon vroeg me of ze zomaar ons huis kunnen afpakken. Dat raakte me diep. Het gaat niet alleen om ons huis of onze bedrijven, maar om onze hele toekomst en die van onze kinderen." Dit gevoel van onzekerheid wordt breed gedeeld door de bewoners en vormt volgens de gasten een van de meest pijnlijke aspecten van deze situatie. Dit gevoel wordt ook onderkend door de bewoners van het zoekgebied bij de Spiekweg.

Een complexe keuze

De gesprekken in de uitzendingen maakte duidelijk hoe complex de afweging is voor Defensie. Van Dongen vatte het samen: "Het gaat hier niet om een simpele keuze, maar om een afweging tussen landbouwgrond, natuur en veiligheid." Kremer sloot zich hierbij aan: "De versterking van Defensie is noodzakelijk. Nederland heeft te lang gewacht met investeren. De vraag is echter hoe en waar dit op de minst schadelijke manier kan."
De rol van de gemeenteraad hierin blijft beperkt. "De uiteindelijke beslissing ligt bij Defensie en de Rijksoverheid," legde Kremer uit. "Onze taak is om de belangen van onze inwoners te vertegenwoordigen en waar mogelijk invloed uit te oefenen. Maar de beslissing wordt landelijk genomen."

Wat nu?

Eind maart wordt verwacht dat Defensie een definitieve keuze maakt tussen de kansrijke locaties Spiekweg en Oosterwold. Kremer benadrukte de ernst van deze deadline, maar ook risico op uitstel door bijvoorbeeld de invloed van de petitie, waardoor discussies weer opnieuw zouden kunnen worden gevoerd.
Hij riep betrokkenen op om contact te zoeken met de provincie, met name via partijen als BBB, om extra druk uit te oefenen. "Hoe meer er vanuit Flevoland wordt samengewerkt, hoe beter onze regio gehoord wordt," aldus Kremer.

Advertentie