Volgens Eding zijn de wachttijden in Zeewolde gemiddeld vijf jaar. “We zouden het graag anders zien, maar ik werk al 30 jaar in deze sector en wachttijden zijn er altijd geweest.”
Taakstelling statushouders: druk of doordacht?
De toewijzing aan statushouders roept bij inwoners soms vragen op. Eding erkent dat er een achterstand is in het realiseren van de taakstelling, maar benadrukt dat het over personen gaat – niet per se woningen. “We moeten dit jaar 10 woningen beschikbaar stellen voor statushouders, deels ook om de achterstand van 3 woningen van vorig jaar in te lopen.” Hiermee ondersteunt Woonpalet de taakstelling van de gemeente die van de overheid opgelegd krijgt 40 statushouders te huisvesten.
Swaan voegt toe: “Iedere gemeente zit hiermee. De verdeling is complex, maar het grootste deel van de woningen gaat nog steeds naar mensen op de wachtlijst.”
Wie krijgt voorrang?
Voor het eerst zijn er in Zeewolde prestatieafspraken gemaakt over voorrang voor bepaalde beroepsgroepen. “Onderwijzers, zorgpersoneel en wijkagenten met een vast dienstverband krijgen onder voorwaarden voorrang,” aldus Eding. “Maar we bewaken samen met de gemeente dat dit niet ten koste gaat van reguliere woningzoekenden.” In Zeewolde gaat momenteel ongeveer 70% van de vrijkomende woningen via WoningNet naar reguliere inschrijvers.
“We bouwen sociale huur, niet voor de vrije sector”
Woonpalet bouwt vrijwel uitsluitend voor het lage en middenhuursegment. Nieuwe wetgeving verandert daar weinig aan, stelt Eding. “Het merendeel van onze woningen blijft onder de € 880 per maand.” Er is geen aanbod in de vrije huursector.
Daarnaast verkoopt Woonpalet een beperkt aantal woningen. “Met die opbrengst kunnen we investeren in nieuwbouw en onderhoud. We zijn daar financieel van afhankelijk, omdat we anders onder belangrijke financiële normen zakken.”
Huurbevriezing en verduurzaming botsen
De aangekondigde landelijke huurbevriezing zorgt voor onrust. Eding: “Eén jaar bevriezing kost ons als woningcorporatie één miljoen euro. Dan moeten we kiezen: minder bouwen, minder verduurzamen of meer woningen verkopen.”
Swaan begrijpt het dilemma: “Voor huurders lijkt het prettig, maar als corporatie moet je blijven investeren. We pleiten voor verduurzaming die kostenneutraal is voor huurders, liefst met een klein voordeel.”
Leefbaarheid: nabijheid maakt het verschil
Tot slot werd ook stilgestaan bij leefbaarheid, dit door Woonconsulent Wendy Pooters. Woonpalet investeert in sociaal beheer, met een wijkbeheerder en woonconsulenten die zichtbaar in de wijk aanwezig zijn. Projecten tegen eenzaamheid, het ‘mooimakersfonds’ voor buurtinitiatieven en gezamenlijke woonvormen met burenhulp zijn voorbeelden van hoe Woonpalet inzet op prettiger wonen. Pooters: “Soms maakt een aanspreekpunt in de wijk meer verschil dan beleid. Mensen weten ons gelukkig goed te vinden.”