Zeewolde

Biologisch akkerbouwer Douwe Monsma praatte mee over het landbouwakkoord

Biologisch akkerbouwer Douwe Monsma zat onlangs samen met andere boeren(organisaties) aan tafel met minister Piet Adema om te overleggen over het landbouwakkoord. In het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde keek hij dinsdagavond 23 mei terug op de marathonzitting die uiteindelijk nog niet leidde tot de voor de sector zo gewenste doorbraak.

Samen met zijn vrouw Anja en vier kinderen kwam Douwe Monsma in 1998 aan de Winkelweg te wonen, waar hij een biologisch akkerbouwbedrijf startte. Het dagblad Trouw gaf hem al eens een mooi plekje in de zogenoemde Duurzame Top-100. In 2017 kreeg hij voor zijn inspanningen om de bio-landbouw op de kaart te zetten zelfs een Koninklijke onderscheiding.

Biologisch akkerbouwer Douwe Monsma praatte mee over het landbouwakkoord

Monsma is lid van Bionext, een ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Direct hieraan verbonden is het BioHuis, een vereniging van, voor en door biologische boer(inn)en, dat een centrale rol speelt in de belangenbehartiging van de biologische primaire sector en als zodanig de dag, avond en nacht voor Hemelvaartsdag aan tafel zat bij het overleg over het landbouwakkoord. Het werd uiteindelijk een ’24-uursmarathon’. Het ging dan ook ergens over, zo liet Monsma dinsdagavond weten bij de LOZ. “Een landbouwakkoord is niet zomaar iets, het is veel meer dan een akkoord alleen met de landbouw. Er dienen heldere afspraken te komen met het kabinet, maar ook met de samenleving. Het akkoord moet gaan over hoe de boer zijn toekomst verder in kan gaan.”

Men moet zich er volgens Monsma niet op blindstaren dat de minister en de boerenorganisaties er zelfs na 24 uur vergaderen nog niet met elkaar uitkwamen. “Er is natuurlijk heel veel aan voorafgegaan”, aldus de Zeewolde akkerbouwer. “We waren in januari reeds begonnen met de gesprekken. De heer Johan Remkes had de landbouw en de overheid vorig jaar al dringend geadviseerd goede afspraken met elkaar te maken. Iedereen uit de sector moest zijn zegje kunnen doen. Gaandeweg het gesprek werd er steeds meer getrechterd en kwamen we bij die punten waarbij er concreet verschil van inzicht was.”

Maatwerk

Dat het (landbouw)akkoord er ondanks het urenlange vergaderen en de vele tussentijdse schorsingen niet kwam, had nog niet eens in de eerste plaats met geld te maken. Althans, dat onderwerp moest volgens Monsma nog ter sprake komen. “Laat ik het anders zeggen: Er ligt een concept van 75 pagina’s dik. Er staat heel vaak in wat de boer straks niet meer mag en vooral moet. Er staat niet in wat hij ervoor terugkrijgt. Er zal toch op de één of andere manier een vergoeding voor moeten komen en ja, dan hebben we het over geld.”

Volgens Monsma wordt de totstandkoming van een landbouwakkoord vooral gefrustreerd doordat de minister een ‘generiek beleid’ wil voor heel Nederland. “En dat terwijl er geen twee gebieden hetzelfde zijn. Gelderland is anders dan Flevoland en Drenthe en Friesland zijn ook heel divers. Er is maatwerk nodig. Ga in die verschillende gebieden met mensen in gesprek. Dat willen boeren best. Dat is iets anders dan vanuit Den Haag bepalen wat een boer allemaal wel en niet op het land mag. Boeren blijft een vak en boeren moet je aan boeren overlaten.”

Dat zelfs premier Mark Rutte tegen het eind van het gesprek nog even werd ingevlogen, moet volgens Monsma positief worden gezien. “Bij hem is het glas altijd halfvol, dat maakt een wezenlijk verschil. Er was bij de verschillende partijen een soort patstelling ontstaan. We kwamen niet verder, terwijl er wel haast geboden is. Het kabinet heeft er ook belang bij dat het proces doorgaat.”

Ondanks de teleurstelling dat het na het lange vergaderen nog niet tot een akkoord kwam, ging Monsma “met een beter gevoel” de deur uit. “We zijn het nog niet helemaal eens, maar hebben wel intens overlegd en gaan een bepaalde kant op.” De boerenorganisatie LTO heeft het kabinet tot 21 juni de tijd gegeven alsnog tot een akkoord te komen. Voor Monsma is die datum niet heilig. “Ik ben niet zo van de ultimatums. Ik houd toch meer van iets wat kwaliteit heeft en misschien moet het dan iets langer duren.”

Advertentie