Zeewolde

Afvalbeleid Zeewolde 2025-2030 vastgesteld: recycle-tarief vanaf 1 januari 2026

De gemeenteraad heeft op 20 februari ingestemd met Recycleplan 2025-2030, het afvalbeleid voor gemeente Zeewolde. De belangrijkste veranderingen hierin zijn de invoering van recycle-tarief per 1 januari 2026, het apart inzamelen van groente-, fruit en etensresten (GFE) bij hoogbouw en het verkleinen van de openingen in de openbare restafvalcontainers. Deze veranderingen zijn nodig om het aantal kilo’s restafval per inwoner terug te brengen. Op dit moment gooit elke inwoner van Zeewolde gemiddeld 120 kilo restafval per jaar weg. Dit afval wordt verbrand, terwijl 76% daarvan nog gerecycled had kunnen worden. 

“En dat is zonde”, zegt wethouder Ernst Bron. “Grondstoffen worden steeds schaarser. Bovendien is verbranden duur. Goed gescheiden afval verwerken voor hergebruik is dus niet alleen beter voor het milieu, maar is ook een stuk goedkoper.”

 Recycle-tarief: betalen per keer dat u restafval inlevert

Door de invoering van recycle-tarief betalen huishoudens per 1 januari niet meer jaarlijks één vast bedrag aan afvalstoffenheffing. Dit bedrag wordt gesplitst in een vast deel en een variabel deel. De nieuwe tarieven worden naar verwachting eind 2025 door de gemeenteraad vastgesteld. 

De kosten bij recycle-tarief zijn als volgt opgebouwd:

  • Een vast bedrag: voor iedereen hetzelfde, ongeacht de grootte van het huishouden.
  • Een variabel bedrag: u betaalt voor het aantal keren dat u een zak restafval in de verzamelcontainer aanbiedt of uw restafvalbak aan huis aan de weg zet.

Ernst Bron, wethouder afval: “Met recycle-tarief krijgen inwoners zelf invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing. Goede afvalscheiders betalen minder dan mensen die minder goed scheiden. We hopen en verwachten dat de invoering van recycle-tarief een extra stimulans is voor inwoners om het afval aan huis goed te scheiden. Natuurlijk zorgen we samen met HVC ook voor goede informatievoorziening in het komende jaar, zodat inwoners zich goed kunnen voorbereiden.”

 GFE-afval scheiden in flats en appartementen

Tot nu toe konden bewoners van flats en appartementen geen groente, fruit en etensresten (GFE) apart weggooien. Dat gaat veranderen. Er komen in de buurt van de bestaande containers voor plastic, blik en drinkpakken speciale bovengrondse GFE-containers. Bewoners van flats en appartementen kunnen deze containers openen met hun afvalpas. Zij betalen hiervoor niet per lediging. De GFE-containers worden in de tweede helft van dit jaar, in ieder geval vóór ingang van 2026, geplaatst. Huiseigenaren met een tuin blijven hun eigen GFE-bak gebruiken.

Kleinere openingen in de restafvalcontainers

Op dit moment hebben de huidige ondergrondse containers voor restafval een opening van 60 liter. Aan het einde van het jaar, in aanloop naar 1 januari 2026, worden de openingen verkleind naar 30 liter. Ook dit is een maatregel als stimulans om afval in huis al goed te scheiden.

“Wanneer het afval thuis direct in de juiste bak belandt, blijft er minder daadwerkelijk restafval over. Dus ook minder restafval om naar de ondergrondse verzamelcontainer te brengen. Een kleinere opening zorgt er daarnaast voor dat vuilniszakken niet te lang in huis blijven staan. En niet onbelangrijk: ook voor eenpersoonshuishoudens, mensen die minder mobiel zijn of minder zwaar kunnen tillen is een kleinere opening helpend. "Uiteraard houden we hier bij het vaststellen van de nieuwe afvaltarieven rekening mee”, aldus Bron.

Meer informatie over het nieuwe afvalbeleid is te vinden op www.zeewolde.nl/recycle-tarief 

Advertentie