Zeewolde

Een dak vol Zorgen: Groene Schuur vraagt om financiele hulp

Voor de korte termijn heeft de Groene Schuur een flinke financiële injectie van 150.000 euro nodig (van de gemeente Zeewolde), voor de langere termijn is een verandering van de plannen voor het terrein nodig om meer commerciële mogelijkheden te creëren. Dit vertelde Dries van Wijk, secretaris in het bestuur van de Groene Schuur, dinsdagavond in het LOZ-programma Zeewolde Kiest.

Onvoldoende gereserveerd

De Groene Schuur staat op de plek waar Staatsbosbeheer in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw een werkschuur had. Vanaf 1985 werd het een uitgaansgelegenheid van Jongeren 19NU. In 1992 kocht de gemeente de grond van de Groene Schuur aan en stelde deze om niet beschikbaar aan de jongerenorganisatie.

ZIjkant van de groene schuur

Voorwaarden hierbij waren onder meer dat Jongeren 19NU het onderhoud en de vervanging van het gebouw voor haar rekening zou nemen en dat het zonder verdere gemeentelijke subsidie geëxploiteerd diende te worden. Vele jaren ging dat goed, maar toch ook weer niet, constateerde het huidige bestuur van de Groene Schuur bij monde van Dries van Wijk (23) dinsdagavond in het LOZ radioprogramma Zeewolde Kiest.

“Er is in het verleden onvoldoende gereserveerd voor het noodzakelijke onderhoud, maar dat was van voor onze tijd”, aldus de secretaris veelzeggend in één zin. Vanaf 2015 ging het volgens hem beter en werd het onderhoud vlotter en adequater ter hand genomen. In 2018 bleek vervolgens dat het dak van het jongerencentrum te wensen overliet en op verschillende plekken lek was. Dat werd een flinke uitdaging, maar Van Wijk en zijn medebestuursleden gingen deze niet uit de weg. “Wij zijn toen naar de gemeente gestapt en hebben gevraagd wat men voor ons konden betekenen. Dat bleek helaas niet veel te zijn. We zijn toen zelf extra gaan sparen om het noodzakelijke onderhoud uit te voeren.”

De coronacrisis zorgde in 2020 voor een nieuwe kink in de kabel en deze pleegde een mega aanslag op de financiële buffers van de stichting. Van Wijk: “Er waren geen feesten en bijeenkomsten meer en dus ook geen inkomsten. We behielden de vaste kosten, zoals gas, licht en water, wél en dan heb je het al gauw over 3.000 euro per maand. Dan is de spaarrekening snel leeg.”

Jonge doelgroep

Toen corona voorbij was, was het letterlijk en figuurlijk feest bij de Groene Schuur. “Het mocht weer”, lacht Van Wijk. “Het eerste jaar was het ook gigantisch druk met jongeren tussen 16 en 21. Feesten waren binnen vijf minuten uitverkocht. Het waren knotsgekke avonden, maar het motiveerde iedereen wel.” Door de fors stijgende energieprijzen verdwenen de vrolijke gezichten van Van Wijk en de zijnen evenwel al snel weer.

“Leveranciers verdubbelden vrolijk hun prijzen en dat hakte er behoorlijk in bij ons. We konden en wilden de prijzen echter niet doorberekenen aan onze bezoekers, omdat we een jonge doelgroep hebben en we het belangrijk vinden dat de Groene Schuur voor hen toegankelijk blijft.”

Even leek het erop dat een betrokken ondernemer uit Zeewolde, Ramon Casander (de man achter datumprikker.nl), met het ei van Columbus kwam. Het spijt Van Wijk dan ook zeer dat de gesprekken met hem uiteindelijk strandden. “Hij wilde er op zijn kosten een compleet nieuw, mogelijk zelfs iets groter nieuwbouwpand neerzetten. Daarvoor was echter wel een verandering van de plannen voor het terrein noodzakelijk. Het was een ontzettend mooi aanbod, de gebruik zou zodoende ook weer gedekt zijn.” Casander trok zich evenwel terug en het Groene Schuurbestuur was terug bij af. Intussen waren de gesprekken met de gemeente Zeewolde hervat. Die zijn voor Van Wijk nog de laatst overgebleven hoop en anders weet hij het ook niet meer.

“We hebben verschillende scenario’s besproken. Die hebben we verder bestudeerd en daarop gereageerd. Het is nu aan de gemeente. We hopen dat we financieel ondersteund worden bij het onderhoud aan het dak en dat er wordt meegedacht over een verandering van de plannen voor het terrein. Op die manier hebben we dan weer wat lucht. We hopen vóór 1 januari duidelijk zicht te hebben op een oplossing en anders zullen we helaas moeten stoppen.”Lokale Omroep Zeewolde Uw nieuwsbron uit Zeewolde

Petitie 

In Zeewolde is een petitie gestart om de Groene Schuur te behouden voor jongeren. De petitie is al meer dan 1.700 keer getekend. Mischa van Brandwijk, een betrokken huurder van het pand, heeft de petitie geïnitieerd. Hij voelt zich sterk verbonden met de Groene Schuur en ziet het als een waardevolle plek voor de gemeenschap.

De petitie, die sinds eind oktober online staat, wordt massaal ondertekend. Van Brandwijk wil graag weten of de Groene Schuur een belangrijke rol speelt in de gemeenschap en of mensen het behoud ervan waardevol vinden. Hij ziet potentie voor verschillende initiatieven in de Groene Schuur en hoopt dat de gemeenschap dit standpunt deelt.

De petitie is HIER te vinden en loopt tot 1 december.

Advertentie