Zeewolde

Aandacht voor geweld tegen vrouwen én mannen in de samenleving

Van 25 november tot 10 december vraagt de wereldwijde campagne Orange the World aandacht voor geweld tegen vrouwen. Ook in Zeewolde is deze boodschap zichtbaar. Bij het gemeentehuis wappert de Orange the World-vlag en zorgen oranje lampen voor extra symboliek.

Marja Appel, inwoner van Zeewolde sprak in het programma Zeewolde Kiest over de campagne en waarom deze juist nu van belang is. “Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem. In Nederland heeft 45% van de vrouwen hiermee te maken gehad. Maar ook mannen worden getroffen, al is dat in mindere mate,” licht ze toe. Volgens Appel ligt de sleutel in samenwerking met instanties en de overheid: “Gemeenten kunnen een actieve rol spelen door preventie te ondersteunen en bewustzijn te vergroten.”

Marja Appel over Orange the World in Zeewolde Kiest
Foto: Marja Appel over Orange the World

De Orange the World-campagne begon in Nederland in 2015, toen alleen de Erasmusbrug in Rotterdam oranje werd verlicht. Inmiddels doen ruim 200 gemeenten mee. Appel benadrukt: “Wat je wil, is dat niemand meer wegkijkt of zwijgt. In Zeewolde zien we dat huiselijk geweld meestal achter de voordeur plaatsvindt. Het is vaak onzichtbaar, maar het gebeurt ook hier.”

Toekomstige samenwerking met de gemeente
Hoewel de wethouder zijn toespraak op de startdag annuleerde, werkt de gemeente Zeewolde mee aan zichtbaarheid via de vlag en verlichting. Appel hoopt op verdere betrokkenheid. “De vorige wethouder, Winnie Prins, was een groot voorstander van deze campagne. De huidige wethouder heeft gelukkig ook aangegeven het belangrijk te vinden. We moeten nu samen kijken hoe we dit volgend jaar nog groter kunnen maken.”

Daarnaast roept Appel inwoners op zich uit te spreken. “Bezoek de website orangetheworld.nl, onderteken de petitie en laat zien dat je tegen geweld bent. Dat kan een belangrijk signaal zijn, juist hier in ons dorp.”

Hulp bij geweld
Zeewoldenaren die te maken krijgen met geweld, kunnen terecht bij instanties zoals Veilig Thuis (0800-2000) of de Blijf Groep. Anoniem melden is mogelijk, en hulp is er voor zowel slachtoffers als plegers. Appel: “Het belangrijkste is dat we geweld stoppen en een veilige plek creëren.”

Advertentie