112 Zeewolde

Digitale wijkagent in Zeewolde: ‘Online net zo belangrijk als op straat’

LOZ Redactie - Sinds februari is Karin actief als digitale wijkagent in Zeewolde. De relatief nieuwe functie moet zorgen voor meer zichtbaarheid en aanpak van digitale criminaliteit, zoals phishing, online oplichting, pesten via sociale media en andere vormen van cybercrime. "Wat de wijkagent op straat doet, doe ik online," legt Karin uit tijdens haar bezoek aan de LOZ-uitzending Up2Date.

Van Marktplaatsfraude tot TikTok-pesterijen

De digitale wijkagent is actief op onder meer Facebook en Instagram en ontvangt daar meldingen van inwoners. "Ik kijk mee op online platforms en probeer contact te leggen met slachtoffers," zegt Karin. Ze ziet een breed scala aan meldingen, van ouderen die slachtoffer worden van WhatsAppfraude tot jongeren die te maken hebben met pesterijen

Wijkagent Karin in de studio, te gast bij Up2Date
Wijkagent Karin

Bijvoorbeeld op de social media kanalen TikTok of Snapchat.

Melding doen loont – ook zonder aangifte

Karin benadrukt dat melden altijd zinvol is. “Mensen schamen zich vaak, maar u bent slachtoffer, geen schuldige,” zegt ze. Meldingen kunnen worden gedaan via politie.nl of via 0900-8844, dit kan 24/7. Ook via een bericht op haar sociale media-account kan de digitale wijkagent worden benaderd. Karin zorgt er vervolgens voor dat meldingen bij de juiste afdelingen terechtkomen.

Burgernet, social media en samenwerking

Een deel van haar taak is ook het adviseren van collega’s over het gebruik van social media, maar ook voor Burgernet bij opsporingsvragen. “We proberen zo meer bereik te creëren dan met alleen een buurtonderzoek,” aldus Karin. Dat is een van de redenen dat er vaker gebruik gemaakt zal worden van Burgernet. Ze werkt samen met wijkagenten en collega’s op straat om digitale en fysieke signalen te combineren. Daarnaast is Karin ook volwaardig agent en ook inzetbaar op straat wanneer er meldingen zijn.Het beeld dat er was van een agent die alleen achter schermen zit heeft ze weggenomen bij de presentatoren van het radioprogramma. 

Ondersteuning via SeniorenWeb

Voor inwoners die vragen hebben over veilig online gedrag verwijst Karin naar de informatieve spreekuren van SeniorenWeb Zeewolde, elke vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Meermin, en elke laatste donderdagmiddag van de maand in het Vraaghuis. Daar zijn ze aanwezig voor vragen over werken met digitale media, dus ook voor vragen over phishing, hacken en andere zaken hieromtrent kan men daar terecht. Ook geven ze regelmatig presentaties over digitale veiligheid in de bibliotheek.

Meer informatie over contact met de digitale wijkagent is te vinden via de Facebook- en Instagrampagina. https://www.facebook.com/politie.digitaal.zeewolde/

Advertentie