Politiek

Zeewolde ziet toekomst in aquaduct

De flinke woningbouwopgave voor de komende dertig jaar en de versterking van de leefbaarheid; dat zijn twee belangrijke onderwerpen op de Strategische agenda Flevoland. Wethouder Winnie Prins kwam er dinsdagavond over vertellen in het radioprogramma Zeewolde Kiest.

“Er is in 2019 begonnen aan een stuk ‘Wij zijn Flevoland’, om ons als Flevoland beter te kunnen presenteren naar het Rijk toe”, legde zij uit. “Vandaaruit is verder nagedacht: ‘Moeten we niet een betere verbinding maken met het Rijk?’ We zijn een kleine provincie met zes gemeenten. Kunnen wij misschien voorbeeld zijn voor andere provincies om deals te sluiten met datzelfde Rijk?” Daaruit is de Strategische Agenda ontstaan, die loopt tot 2050.

De ambtelijke en bestuurlijke inzet vanuit Zeewolde is voorlopig beperkt geweest, gaf Prins wel toe.

Zeewolde ziet toekomst in aquaduct

“Wij zijn in Zeewolde ook heel druk bezig geweest met het datacenter, maar dat geeft niet. Want wat er nu voor ons ligt, is de versie 1.0. We kunnen nu input leveren en alsnog de Zeewolder punten inbrengen en/of sterker belichten en begin volgend jaar komt er een versie 2.0, die aan de gemeenteraad voor zal worden gelegd.”

Op dit moment staan er “vrij grove lijnen” in, geeft Prins aan. “Zo gaat het bijvoorbeeld over de vragen wat we doen met verkeer en woningbouw en over dat we wat meer moeten investeren in de landbouw, maar ook dat er gesproken wordt over de lijn tussen Zeewolde en het ‘oude land’.” Maar het gaat ook over de bouw van liefst 90.000 tot 115.000 woningen. “Almere en Lelystad nemen al een groot deel daarvan voor hun rekening, maar ook Zeewolde doet mee, denk aan de 10.000 woningen in Oosterwold.”

Duurzame landbouw

De voorzieningen moeten ook meegroeien met het aantal inwoners, legt Prins uit. Zo wordt onder meer nagedacht over versterking van het voortgezet onderwijs en de landbouwtransitie. Daarover merkt Prins op: “Zeewolde doet al heel veel op het gebied van duurzame landbouw. Daar mogen we supertrots op zijn.”

De bereikbaarheid van Flevoland komt ook ter sprake en daarbij heeft Zeewolde nog wel wat wensen liggen. De gemeente ziet graag de Nijkerkerbrug en de A27 verbreed zien worden om de verbinding tussen Zeewolde en Nijkerk te optimaliseren. “En als dat doormiddel van een tunnel gebeurt, zouden we ook heel blij zijn”, zegt Prins. “Een aquaduct zou heel erg mooi zijn.”

Advertentie