Het recept voor een beleefbaar centrum is natuurlijk de aanwezigheid van mooie winkels, mooie voorzieningen, maar absoluut ook een mooie horecasector. Want anders is het alleen: boodschappen doen en gelijk weer weg. Met al die vakantieparken rondom met hun eigen voorzieningen mag de horeca in het centrum de vakantiegangers best verleiden dat bezoekje aan het centrum ook te brengen. Wat er achter een horecaconvenant schuil gaat is dat we met zijn allen een mooi centrum willen. Daar moeten de handen dus voor ineen geslagen worden.
Hij heeft in de paar maanden dat hij hier is een rondgang gemaakt langs de horecagelegenheden. Zo wilde hij niet alleen met de ondernemers in het gemeentehuis rond de tafel zitten, maar ook, zoals hij dat noemt, in hun natuurlijke habitat. Hij heeft bij hen geproefd dat, met al die verschillende belangen binnen de grote verscheidenheid, de wil bestaat er samen er wat moois van te maken.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Peter van der Kooij, namens de politie, benadrukt dat het gaat om het samen doen. De gedachte dat als er iets mis gaat “het uniform het wel gaat regelen” werkt niet meer. “De convenant is iets van ons samen, en dat wekt ook verplichtingen. Er is een convenant, maar we moeten met elkaar blijven evalueren. Het blijft een gezamenlijke verantwoordelijkheid”. Dat is samengevat zijn insteek. Voor de corona was er bij de politie in het weekend een horeca-auto en een telefoonnummer in geval van problemen. Het telefoonnummer is er nog steeds, maar die auto …. Hij ziet hem niet meer terugkomen.
Wat zijn de uitgangspunten en wat gaat er nu anders?
Wat blijft is dat de regie over het integrale veiligheidsbeleid bij de gemeente ligt. De horeca is primair verantwoordelijk voor hun bezoekers in en rondom hun eigen horecagelegenheid. De politie is primair verantwoordelijk voor het opsporen van en optreden bij strafbare feiten en het handhaven van de openbare orde.
Uitgangspunten zijn veiligheid en bescherming van bezoekers en personeel, tegengaan van (overmatig) middelengebruik, zorgen voor kwaliteit van de openbare ruimte, toezicht en handhaving waar nodig en daarnaast zorgen voor een goede communicatie en overlegstructuur tussen de partijen. Voor dit laatste dus de wil om niet na lange tijd weer eens bij elkaar te komen om te kijken hoe het ging, maar om als er wat mis gaat gelijk op de feiten te zitten.
Meer maatwerk bij ontzeggen toegang
Daarnaast zullen de ondernemers ook bij bepaalde gelegenheden hun sluitingstijden aanpassen. Zo kan voorkomen worden dat na het Beachfestival ’s avonds de mogelijk toch al beschonken bezoekers nog even hun heil proberen te zoeken in het centrum. Overlastgevers zullen nu ook anders behandeld worden. Er zal bij het ontzeggen van toegang tot horecagelegenheden meer maatwerk worden geleverd. Iemand die het ’s avonds in de kroeg zo bont heeft gemaakt dat hij een ontzegging voor de horeca krijgt moet natuurlijk nog wel met zijn ouders overdag een broodje kunnen eten in het een of andere etablissement. In feite zal dus onderscheid gemaakt worden tussen een collectief horecaverbod, een nachtelijke ontzegging en een ontzegging voor specifieke ondernemingen. Er is een lijst gemaakt met welke ontzeggingen voor welke misdragingen gelden, en ook hoe lang deze duren.
Verder werkt de gemeente Zeewolde samen met de centrumondernemers met een registratiesysteem waarmee de ontzeggingen voor de ondernemers bekend zijn. Dit gaat via een Collectief Winkelverbod. De horeca ondernemers zouden met een eigen invulling onderdeel uit kunnen maken van deze tool.