Zeewolde

Voorlopig is het bij netcongestie alleen maar pleisters plakken

Ernst Bron (wethouder Energie) en Paul van Liempt (beleidsadviseur Duurzaamheid) waren dinsdagavond te gast in het LOZ-programma Zeewolde Kiest om er te praten over een heel actueel probleem, de zogenoemde netcongestie. 

Wethouder Bron legde aan het begin van de uitzending in jip-en-janneketaal taal uit wat er met netcongestie wordt bedoeld. “Het is file op het elektriciteitsnet. Je hebt het hoogspanningsnet van 380 kV, dat is als het ware de snelweg. Daaronder hangt het 150 kV-net, dat zijn de provinciale en gemeentelijke wegen op elektriciteitsgebied. De twee netten zijn met elkaar verbonden. Waar ze samenkomen is het druk en ontstaan er files. Daar kan geen of in ieder geval onvoldoende stroom doorheen.”

Het Rijk kondigde de voorlopige netcongestie af in november 2022, de definitieve in oktober 2023. Zoals het er nu naar uitziet kunnen de gemeenten Zeewolde en Almere de komende jaren gezamenlijk 2.800 nieuwbouwwoningen voorzien van stroom en er verder nog 250 verduurzamen (van het gas af).

v.l.n.r. Wethouder Ernst Bron, Paul van Liempt -  Foto Deen Guldemond
v.l.n.r. Wethouder Ernst Bron, Paul van Liempt - Foto Deen Guldemond

De definitieve aantallen worden momenteel nog in kaart gebracht. Voor de gemeente Almere gaat het hierbij om het oostelijke deel ervan, Nobelhorst en Oosterwold. Samen zitten de twee gemeenten op het onderstation aan de Bloesemlaan. Bron: “Dat station gebruikt maar 30 procent van wat het aankan, maar krijgt geen verdere aansluiting op het hoofdnet. We krijgen niet meer ruimte dan we nu hebben.” Volgens Van Liempt kunnen de problemen nog wel duren tot 2029 à 2030. “TenneT, de Nederlands-Duitse transmissienetbeheerder die zich bezighoudt met elektriciteitstransport en balanshandhaving, wil het 380 kV-net dan opknippen in vier delen. Mogelijk komt er dan ruimte op het net en kunnen er bijvoorbeeld vier onderstations worden gebouwd.” 

Problemen bij bedrijven

Ook bedrijven hebben volop met netcongestie te maken. Bron: “Concreet betekent het bijvoorbeeld dat een bedrijf niet zomaar meer kan uitbreiden en dat nieuwe er veel moeilijker bij kunnen komen.” De gemeente zal hier ook tegen aanlopen bij de aanleg van het (mogelijk) nieuwe bedrijventerrein Trekkersveld IV. Van Liempt: “Het bestemmingsplan ligt momenteel ter inzage. Het vraagt ons om creatief te worden. We moeten kijken of we de stroom die we hebben zo goed en eerlijk mogelijk kunnen verdelen. Daarvoor is vindingrijkheid nodig van netbeheerders, ondernemers, bedrijfskring en gemeente.” Volgens de beleidsadviseur van de gemeente wordt er op Trekkersveld III reeds gekeken naar een mogelijke herverdeling van stroom. “Het gaat om een project van twintig bedrijven. Van elk ervan worden de stroommeters uitgelezen. We gaan dan eerst kijken wat het gezamenlijke stroomverbruik is. Een herverdeling van de stroom is daarna een optie. De bedrijven kunnen met elkaar een coöperatie gaan vormen. In zo’n energiehub kan de gezamenlijke energie flexibel worden ingezet.” Naast een energiehub kunnen spitsmijding (minder stroom verbruiken op de momenten dat het druk is op het net) en opslag in batterijen (stroom in daluren opslaan; nadeel: het kan slechts voor één of twee dagen) het grote probleem netcongestie volgens de twee heren enigszins verlichten. “En wachten op wat het kabinet gaat doen”, aldus Van Liempt. “Op 18 oktober vorig jaar kondigde minister Rob Jetten van Klimaat en Energie een aantal onorthodoxe maatregelen aan, maar daar is het ook een beetje bij gebleven. De echte maatregelen moeten nog ontwikkeld worden. In Amsterdam werd het hele havengebied aan een soort hub gehangen. Het is alleen jammer dat het allemaal zo pilotsgewijs is. Er worden wel veel creatieve oplossingen bedacht, maar de maatregelen die Jetten bedacht moeten echt nog veel verder worden uitgerold.”

Advertentie