Zeewolde

Coronavirus en reanimatie

Germa van de Wel, van Stichting Buurt AED komt met de volgende boodschap. Deze is gestuurd namens de landelijke organisatie HartslagNu en de NRR, Nederlandse Reanimatieraad

Het Coronavirus verspreidt zich in Nederland. Alle maatregelen die door de overheid worden genomen zijn gericht op het voorkomen van verdere verspreiding van het virus. De NRR volgt de adviezen van het RIVM met betrekking tot bijeenkomsten en evenementen. De NRR is wel van mening dat zorgmedewerkers, ouderen en mensen met een verminderde weerstand niet onnodig risico moeten lopen op besmetting met het virus.

Daadwerkelijke reanimatie

Beademen is een essentieel onderdeel van de reanimatie. Niet beademen verkleint de kans op een goede uitkomst. Zorgverleners in een beroepsmatige setting (ziekenhuispersoneel, ambulancehulpverleners, enz.) maken voor het beademen over het algemeen al gebruik van hulpmiddelen die voldoende bescherming bieden tegen besmetting. Voor burgerhulpverleners en omstanders is dat niet altijd het geval. Indien de burgerhulpverleners of omstanders getraind zijn in het beademen met een hulpmiddel zoals een pocketmask is dit een goed alternatief.

Coronavirus (COVID-19) en reanimatie

Is de hulpverlener niet getraind of is een hulpmiddel niet voorhanden dan is gewone mond op mond beademing voor het slachtoffer de beste zorg. Daarbij kan de hulpverlener altijd de afweging maken alleen borstcompressies te geven als hij niet kan of wil beademen.

Dit zijn de officiële richtlijnen, het advies van Germa van der Wel is bij twijfel niet beademen. Bij elke AED zit een Pocketmask, gebruik deze!

Besluit van HartslagNu

In aansluiting op de landelijke maatregelen tegen het Coronavirus (Covid-19) heeft het bestuur van HartslagNu het volgende besloten:
Er worden geen burgerhulpverleners meer gestuurd naar een reanimatie-adres waarvan bekend is dat het een quarantaine adres is. Burgerhulpverleners hebben namelijk geen persoonlijke beschermingsmiddelen bij zich. Het bestuur van HartslagNu heeft dit besluit genomen na overleg met MMA’s.

Een huis is in quarantaine, wat nu?

De adressen van personen waarvan bekend is dat zij in quarantaine zijn, zijn bekend bij de meldkamers. Zodra er een reanimatiemelding is op zo’n adres, wordt deze melding geannuleerd door de meldkamercentralist en bekend gemaakt bij HartslagNu.

Vermoed je dat er een besmetting/verspreiding van Covid-19 is naar aanleiding van een reanimatiemelding? Dan is het belangrijk om te zorgen dat dit zo snel mogelijk opgemerkt wordt en dat we ervoor zorgen dat het virus zich niet of nauwelijks kan verspreiden. Meld je vermoedens direct bij ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HartslagNu zal - in samenwerking met lokale partners - alert en proactief handelen door bij (overige) verdachte situaties gepaste maatregelen te nemen in overleg met de gealarmeerde burgerhulpverleners.

Advertentie