Zeewolde

Nieuwe wethouders Zeewolde bekend

Winnie Prins en Helmut Hermans van Leefbaar Zeewolde én Erik van de Beld en Ernst Bron van de ChristenUnie worden de wethouders in het nieuwe college van Zeewolde. Dat meldde de gemeente Zeewolde dinsdagavond. Donderdag wordt het coalitieakkoord gepresenteerd en wordt ook bekend welke portefeuilles de wethouders krijgen.

De twee partijen wonnen de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Zij hadden zich uitgesproken tegen de komst van het datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp. Leefbaar kreeg na de verkiezingen een absolute meerderheid en kon in principe zelf alle wethouders leveren. De partij vond dat niet verstandig en zocht aansluiting bij de ChristenUnie. Vanwege deze vrij uitzonderlijke situatie duurde de formatie langer dan gebruikelijk. Uiteindelijk leveren beide partijen nu evenveel wethouders, ondanks dat Leefbaar meer dan twee keer zoveel zetels heeft als de ChristenUnie.

Winnie Prins weer wethouder
Nadat Winnie Prins vorig jaar met een motie van wantrouwen als wethouder werd weggestuurd  is ze nu weer terug. Prins was 15 jaar lang wethouder in Zeewolde toen ze moest vertrekken omdat ze op Facebook kritiek had geuit op het coronabeleid van de overheid. De raad vond dat zij hiermee te ver ging, alleen haar eigen partij bleef haar trouw. Ook de ChristenUnie en de twee nieuwe wethouders Erik van de Beld en Ernst Bron stemden vorig jaar in met het vertrek van Prins.

Helmut Hermans (Leefbaar) en Erik van de Beld (CU) zitten momenteel in de gemeenteraad. Ernst Bron (CU) verliet in maart na 16 jaar de gemeenteraad en keert dus als wethouder terug in de actieve politiek.

Advertentie