Regionieuws

Demissionair minister bekijkt de mogelijkheden rondom Oosterwold

Op woensdag 7 februari bracht demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een werkbezoek aan Oosterwold (Almere) en Zeewolde. Het bezoek stond in het teken van de enorme ruimtelijke opgave waar Nederland de komende jaren voor staat.

Het bezoek startte in Oosterwold, waar tijdens een bestuurlijk overleg de diverse onderwerpen aan bod zijn gekomen die in dit gebied spelen. Oosterwold is een groen, agrarisch woon-werkgebied van 4300 hectare op het grondgebied van Almere en Zeewolde.
Vervolgens bekeken de minister en zijn gevolg tijdens een bustour het gebied waarin de onderzoekslocaties voor een centrale kazerne liggen. De minister laat zich gezien de te maken ruimtelijke keuzes informeren over het gebied en de verschillende belangen. Er is in het land nu eenmaal enorm behoefte aan ruimte. En Flevoland heeft ruimte. “Daar is Flevoland ooit om gemaakt”, stelt hij.

Minister De Jonge met wethouder Hermans samen

Maar er zullen daarbij wel op een evenwichtige manier keuzes gemaakt moeten worden. Niet alleen voor de bouw van voldoende woningen, de behoeften van defensie en de landbouw - ieder met op dit moment zijn eigen demissionaire bewindvoerder - maar daarnaast bestaat ook de noodzakelijke komst van een 380 kV-lijn, waar dan weer een andere minister over gaat. Hoe dan ook, minister De Jonge is er van overtuigd dat er qua woningbouw in het gebied meer kan dan de geplande 15.000 woningen.

Na het vertrek van de minister lichtte wethouder Helmut Hermans nog wat tipjes van de sluier op, zoals wat er tijdens de busreis besproken was en hoe de gemeente Zeewolde in dit geheel staat.
Maar in alle gesprekken kwam ook de huidige onzekerheid van de lokale agrariërs en de behoefte aan duidelijkheid op korte termijn ter sprake.

Dit bericht zal later nog worden aangevuld met korte reportage.

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie