Zeewolde

Oppositiepartijen Zeewolde niet blij met communicatie tijdens formatieproces

Oppositiepartijen zeggen dat er geen contact met hen is geweest sinds Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie samen werken aan een college-akkoord. De partijen zeggen daar niet te spreken over te zijn. Eerder werd door Leefbaar aangegeven dat de andere partijen hun ‘kroonjuwelen’ ook welkom zouden zijn in het akkoord. Leefbaar vindt dat er wel voldoende mogelijkheid geboden is aan de andere partijen om mee te denken.

Oppositiepartijen Zeewolde niet blij met communicatie tijdens formatieproces

Het college-akkoord wordt naar verwachting deze week gepresenteerd. “Wij zouden betrokken worden bij het proces, zegt Samee Sabur van D66 Zeewolde. “Maar ik heb daar niks van gehoord”. Hij neemt dat formateur Ton Roerig kwalijk: “Ik ben niet blij met hem”. Volgens Sabur is afgelopen weekend nog wel contact gezocht met de oppositie, maar moest er op een veel te korte termijn gereageerd worden. 

Ook Egge Jan de Jonge van CDA Zeewolde en Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde zeggen niet blij te zijn met de gang van zaken. VVD Zeewolde kon dinsdagmiddag (nog) niet reageren. Van Bruggen zegt geen updates te hebben gekregen over het formatieproces en snapt niet dat er pas vlak voordat het college-akkoord klaar is contact met de oppositie wordt gezocht: “Dat is mosterd na de maaltijd”. De Jonge: “Om nog even te voldoen aan dat puntje dat de oppositie gehoord zou zijn, zodat die in ieder geval afgevinkt kon worden”. Eerder waren de oppositiepartijen ook al kritisch over de informatievoorziening. 

Bewuste keus
Formateur Ton Roerig snapt dat het verzoek tot overleg van afgelopen weekend als te kort dag voelt voor de oppositie. Volgens hem was het een bewuste keus om de overige partijen niet meer te betrekken bij het maken van het college-akkoord. Tijdens de presentatie van het akkoord en tijdens de raadsvergadering komende maandag zegt hij daar uitleg over te gaan geven en ook te reflecteren op de informatieverstrekking. 

Leefbaar Zeewolde is het niet eens met de kritiek dat de oppositie niet gevraagd is naar hun ‘kroonjuwelen’: “Ik vind van wel”, zegt PieterJan Hilbers, die namens Leefbaar in het onderhandelingsteam zit. “Dat hebben we aan het begin van het proces gedaan en aan het eind. Aan het begin was daar geen belangstelling voor en aan het einde krijgen we een soortgelijk geluid. Dat vind ik dan wel krom om te zeggen dat die gelegenheid er niet is geweest. Die is er wel zeker geweest.” 

Verhoudingen verbeteren
Eerder zei formateur Ton Roerig veel onderling wantrouwen te zien tussen de partijen. Hij gaf aan in de afgelopen 15 jaar bij veel gemeenteraden te zijn geweest, maar geschrokken te zijn van de diepgewortelde problemen in Zeewolde. Hilbers zegt dat Leefbaar en de ChristenUnie in het college-akkoord met plannen komen om de verhoudingen te verbeteren.

Advertentie