Zeewolde

Celstraffen en boete geëist voor verkoop kruidenpotjes met glassplinters

Tegen de eigenaar van het bedrijf uit Zeewolde dat ervan wordt verdacht tienduizenden gevaarlijke kruidenpotjes heimelijk op de markt te hebben gebracht, is twee jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie wil verder dat het bedrijf een boete van 50.000 euro krijgt.

Dat bleek woensdag op de tweede dag van de strafzaak in Zwolle tegen Eurovet uit Zeewolde, de eigenaar daarvan en vier tussenhandelaren. Aanvankelijk werd gezegd dat het om ruim 200.000 kruidenpotjes ging, maar het Openbaar Ministerie meldde woensdag dat er in totaal zelfs 323.000 waren.

Celstraffen en boete geëist voor verkoop kruidenpotjes met glassplinters

Eurovet had de partij in 2020 moeten laten vernietigen omdat uit onderzoek van kruidenfabrikant Verstegen was gebleken dat in de potjes glassplinters loskwamen. Eurovet vond het vernietigen te duur en sloeg een groot deel van de partij op in een loods in Zaltbommel. Van daaruit werden ze door tussenhandelaren doorverkocht, aldus het OM. Van die hele partij zijn nog steeds 3.000 potjes zoek. Niet bekend is of ze toch zijn vernietigd of dat ze in diverse keukenkastjes staan.

Gevaarlijk

Dat ze gevaarlijk waren, bleek toen een consument in maart 2021 zijn tong opensneed. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) traceerde de verkoper van die potjes en kocht er undercover 545. De potjes bleken inderdaad bij de gevaarlijke partij uit de loods in Zaltbommel te horen. De officier van justitie noemde de eigenaar van Eurovet en de handelaren 'volstrekt gewetenloos'. Ze wisten dat de handelswaar gevaarlijk was voor consumenten, maar brachten die toch op de markt. De eigenaar ontkent dat zijn bedrijf bij de verkoop was betrokken.

De eigenaar van Eurovet is al eerder tot een celstraf veroordeeld voor fraude. De officier eiste daarom ook een beroepsverbod als bestuurder voor de duur van vijf jaar tegen hem. Tegen de handelaren zijn celstraffen tot 180 dagen geëist, waarvan het grootste deel voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel van die straf hebben ze al in voorarrest uitgezeten.

De rechtbank heeft nog niet gemeld wanneer ze uitspraak doet in deze zaak.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie