Regionieuws

Waarschuwing voor blauwalg Erkermederstrand

UPDATE 25 juli 2019

Bij het Erkermederstrand is het water weer vrijgegeven. Echter is er bij de RCN is een waarschuwing afgegeven voor zwemmersjeuk. Dit staat op de website van zwemwater.

Eerder deze week werd bij het Erkermederstrand blauwalg geconstateerd.


Wat betekent een waarschuwing

Als voor een zwemplek een waarschuwing geldt, wil dat zeggen dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor de gezondheid. U mag er wel zwemmen, u moet zelf beoordelen of er een risico is voor de gezondheid (bijvoorbeeld in het geval van algenbloei). Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt uitgelegd waarom er een waarschuwing is gegeven. Jonge kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn, kunnen beter een andere zwemplek kiezen. Op het strand moet bij een waarschuwing een oranje of gele vlag worden gehesen.

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk zijn bultjes die intens jeuken. Meestal verdwijnt die jeuk binnen 12 uur. Als u vaker zwemmersjeuk oploopt, kunt u ook hoofdpijn of koorts krijgen en kunnen de pijnlijk jeukende bultjes langer aanhouden. Na een paar dagen verdwijnt de huiduitslag. Bezoek uw huisarts in geval van twijfel of als de huid is opengekrabd. Spoelt u zich meteen na het zwemmen af onder de douche.
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven die de huid binnendringen en daar afsterven. Deze larven zitten vaak in poelslakken en hechten zich normaal gesproken aan vogels. Ze leven in zoet water en zijn met het blote oog niet te zien.

Reacties op blauwalg

Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen; laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder. Kijk ook naar dit filmpje en deze foto’s.

Bron: Zwemwater.nl

Waarschuwing voor blauwalg Erkermederstrand
Advertentie